Sněmovna bude moci jednat o prezidentem vetovaném zákonu, který snižuje platby za pojištěnce státu do zdravotního pojištění, i přes půlnoc a také v sobotu. Foto: Facebook PSP

Poslanci budou moci jednat o pojistném i přes půlnoc a v sobotu

Sněmovna bude moci jednat o prezidentem vetovaném zákonu, který snižuje platby za pojištěnce státu do zdravotního pojištění, i přes půlnoc a také v sobotu. Navrhla a prosadila to koaliční většina i přes nesouhlas a námitku předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové. Poslanci jednají dnes od 9:00 a ani po zhruba čtyřech hodinách se nedostali ke schválení programu řádné schůze. Příčinou jsou rozsáhlé projevy opozičních řečníků, kteří navrhují další body na program schůze.

Sněmovna by měla dodatečně zařadit na program také dokumenty týkající se vstupu Švédska a Finska do NATO.

Jednací řád stanoví, že schůze Sněmovny se nekonají v pondělí, v sobotu a v neděli, pokud se Sněmovna neusnese jinak. „Jsme účastníky destrukce této schůze,“ uvedl předseda poslanců ODS Marek Benda. Jeho návrhy zpochybnila šéfka frakce opozičního ANO Alena Schillerová. „Není možné vznášet procedurální návrhy, pokud nebyl schválen program schůze,“ míní. S námitkou ale na plénu neuspěla.

Za obstrukci dnes označila postup opozice i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Na dotaz ČTK sdělila, že do rozpravy k programu se přihlásilo víc než 50 řečníků.

Opozice vznáší různé návrhy bodů, které by měla Sněmovna projednávat. O jejich zařazení pak rozhodnou poslanci hlasováním. Předseda klubu SPD Radim Fiala chce například projednávat kauzu ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka a jeho kontaktů s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) nebo bod s názvem Vláda nezvládá řešení energetické krize. Místopředseda Sněmovny a někdejší vicepremiér Karel Havlíček (ANO) chce debatovat o zastropování cen energií.

-čtk-