Vlastimil Válek chce v úhradové vyhlášce přidat více, než se domluvilo v dohodovacím řízení. Foto: Radek Čepelák

Úhradová vyhláška by měla přinést zhruba dvojnásobné navýšení, než které se domluvilo v dohodovacím řízení

Saldo veřejného zdravotního pojištění by se na konci tohoto roku mělo pohybovat okolo minus devíti miliard korun a na konci příštího roku minus šest miliard. V dnešních Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ten také uvedl, že v rámci úhradové vyhlášky navýší úhrady více, než bylo domluveno v rámci dohodovacího řízení. Místo čtyř procent by tak měl být nárůst zhruba dvojnásobný.

„Příjmy zdravotních pojišťoven v letošním roce by podle posledních odhadů měly dosáhnout 431 miliard korun a v příštím roce 464 miliard. V současné době jsou zůstatky přes 60 miliard, a poslední kvalifikovaný odhad, se kterým jsem šel do sněmovny, byl, že saldo bude minus 9,2 miliardy korun, což je nižší, než byla nejpesimističtější předpověď na začátku roku. Teď, když už máme navrženou úhradovou vyhlášku, kde počítáme s navýšením vyšším, než počítala řada dohod, počítáme s tím, že na konci příštího roku bude záporné saldo šest miliard s tím, že na fondech pojišťoven stále bude téměř 40 miliard. Počítáme také s kompenzační vyhláškou, tedy s kompenzací vícenákladů spojených především s covidem,“ uvedl Vlastimil Válek.

V úhradové vyhlášce by ministr také rád vybral 25 procent chirurgických výkonů, které se nově budou provádět centralizovaně, a u nichž by nově měla jít platba za pacientem. Při propočtech se ale ukázalo, že výsledkem by bylo rozkolísání systému, kdy by některé nemocnice dostaly výrazně přidáno, a jiné by o peníze přišly. Proto chce ještě ministerstvo provést individuální propočty pro každé zařízení, aby nehrozilo, že změna některou nemocnici finančně položí.

Vyhláška by také měla přidat zařízením, u nichž tvoří náklady na energie významnější část jejich rozpočtu a které nemají možnost vyprodukovat vyšší bodovou produkci, aby měly vyšší úhrady. Obecně by podle Válka měla vyhláška místo čtyř procent domluvených v dohodovacím řízení jít na dvojnásobek.

„Domnívám se, že v současné situaci jsou čtyři procenta málo, měli bychom se v průměru pohybovat na dvojnásobku částky. Musíme ale zohlednit některé segmenty, typicky záchranky, kde se dlouhodobě rozevíraly nůžky a postupně se financování přesouvalo více a více na kraje. Tam to musíme narovnat,“ dodává Válek.

-mk-