Foto: Pixabay

Domácí návštěvy porodní asistentky musí zaplatit pojišťovny, navrhuje slovenská poslankyně. Jedna to už dělá, ostatní počkají na rozpočet

Dvě domácí návštěvy během těhotenství a další dvě po porodu. To vše plně hrazeno zdravotní pojišťovnou. Tak by měl od ledna příštího roku fungovat nárok těhotných pojištěnek na Slovensku. Vyplývá to z návrhu novely zákona o rozsahu zdravotní péče placené ze zdravotního pojištění, kterou do parlamentu předložila poslankyně tamní vládní koalice Jana Žitňanská (Za ľudí). Jedna z pojišťoven již podobnou službu platí, ostatní zdůrazňují, že k tomu budou potřebovat více peněz z rozpočtu. Kolik na to budou pojišťovny potřebovat peněz, ale v návrhu chybí.

Slovenské zákony v současnosti těhotným ženám umožňují, aby si pro porod svobodně vybraly porodní asistentku, nemocnici či lékaře. Porodní asistentky přitom mohou provádět takzvaný fyziologický porod ve zdravotnických zařízeních. Poskytovat mohou také poporodní péči, a to i v domácím prostředí. Tato služba se však až na výjimky nehradí ze zdravotního pojištění.

Žitňanská proto navrhuje, aby se minimálně dvě návštěvy porodní asistentky v domácím prostředí ženy během těhotenství a dvě návštěvy po porodu plně hradily z veřejného zdravotního pojištění. Cílem novely podle jejích slov není nahrazení gynekologů či pediatrů porodními asistentkami, ale po vzoru jiných vyspělých zemí doplnění zdravotní péče pro těhotné ženy a ženy v šestinedělí.

„Péče během těhotenství a v šestinedělí ze strany porodních asistentek přispěje k humanizaci a zvýšené individuální péči zohledňující bio-psycho-sociální potřeby žen v přirozeném sociálním prostředí, k předcházení a zkracování hospitalizací, urychlení procesu uzdravování, předcházení poporodních depresí,“ uvádí se ve zdůvodnění návrhu slovenská poslankyně.

Návrhu chybí finanční analýza

Návrh počítá s tím, že jeho přijetí bude mít nepříznivý dopad na veřejné finance, protože si pravděpodobně vyžádá zvýšené výdaje na straně zdravotních pojišťoven. Slovenská poslankyně ale konkrétní výši nákladů neuvádí, bude podle ní záležet na rozsahu využití služeb, proto ji v současnosti nelze přesně určit.

Ministerstvo financí přesto žádá, aby byly k návrhu přiloženy předpokládané finanční dopady na státní rozpočet. „A to nejen na běžný rok, ale i na tři následující rozpočtové roky dopředu. Spolu s tím je třeba uvést návrhy na úhradu zvýšených výdajů,“ napsalo slovenské ministerstvo financí ve svém stanovisku k návrhu zákona.

Zvýšené výdaje na domácí návštěvy porodních asistentek v současnosti neumí vyčíslit ani zdravotní pojišťovny. „V případě, že návrh bude schválen, bude třeba požádat o doplnění zdrojů do zdravotní pojišťovny na jeho realizaci. Vyčíslením výdajů se budeme zabývat, až když se seznámíme s detaily návrhu,“ řekla pro Zdravotnický deník mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Ivana Štefúnová. Na zvýšené výdaje přitom podle mluvčího zdravotní pojišťovny Dôvera Mateje Štepianského je třeba myslet už při sestavování rozpočtu veřejné správy pro příští rok.

Jiné je to v pojišťovně Union, která má již několik let zasmluvněné porodní asistentky pro péči před i po narození dítěte. „Výkony poskytují porodní asistentky s odbornou způsobilostí i v domácím prostředí,“ řekla pro Zdravotnický deník mluvčí Unionu Beáta Dupalová-Ksenzsighová. Podle jejích slov jdou tyto služby nad rámec toho, co navrhuje návrh novely zákona.

Porodní asistentky návrh vítají

O zakomponování služeb porodních asistentek do úhrad veřejného zdravotního pojištění se již dlouhodobě snažila i Slovenská komora sester a porodních asistentek (SKSaPA).  „Návrhu předcházela dlouhá léta jednání, návrhů a snah SKSaPA o uznání postavení porodních asistentek s akceptací jejich kompetencí na základě nabytého vzdělání a praxe,“ řekla pro Zdravotnický deník prezidentka komory Iveta Lazorová.

Pokud legislativa projde parlamentem, zdravotní pojišťovny budou muset navrhované návštěvy proplácet od 1. ledna 2023. Porodní asistentky budou během dvou domácích návštěv například zjišťovat životní podmínky v prostředí, do kterého přijde žena s dítětem po porodu, její připravenost či základní vybavení. Obsahem návštěv má být i psychofyzická příprava, těhotenské poradenství či cvičení, která mají ženu připravit na porod.

Po porodu má asistentka navštívit rodičku do 24 hodin od návratu do domácností a následně ještě jednou během období šestinedělí.  „Asistentka pomáhá při problémech s kojením, sleduje zdravotní stav v období šestinedělí a v případě, že vzniknou vážnější problémy, porodní asistentka doporučuje okamžité vyšetření u gynekologa,“ navrhuje Žitňanská.

V praxi ale mohou podle Lazorové vzniknout problémy v nedostatku počtu těchto návštěv. „Dvě návštěvy nevyřeší a nepředejdou problémům v péči o naše ženy v těhotenství a nezajistí komplexní péči o těhotné, která by měla následovat i jako návštěvní služba u žen po porodu,“ tvrdí s tím, že v návrhu zákona jí chybí i péče o novorozence a podpora kojení.  „V každém případě to vnímáme jako začátek změny, která by měla v péči v porodní asistenci nastat,“ dodala.

Miroslav Homola