Sídlo Evropské komise v Bruselu. Foto: Evropská unie, 2015

Evropská komise  navrhuje desetinásobné snížení limitu ohledně výskytu azbestu na pracovišti

Evropská komise dnes navrhla snížit na desetinu současnou hodnotu, která stanovuje maximální povolený výskyt azbestu na pracovištích. Opatření je součástí nového souboru iniciativ, který má za cíl přiblížit Evropskou unii budoucnosti bez azbestu a zlepšit ochranu obyvatel i životního prostředí před touto karcinogenní látkou. V EU je její používání už dlouho zakázané, stále se však vyskytuje ve starších stavbách a podle Komise stojí za mnoha úmrtími.

Návrh na zpřísnění směrnice upravující povolený výskyt azbestu na pracovišti vysvětluje unijní exekutiva nejnovějším vývojem ve vědě a technice. Evropský parlament a členské státy EU vyzývá, aby limit snížily ze současné hodnoty 0,1 vlákna na centimetr krychlový na 0,01 vlákna.

„Pozměňující směrnice, kterou dnes navrhujeme, pracujícím drasticky sníží míru, do jaké jsou (azbestu) vystaveni, a poskytne zaměstnavatelům výcvik a rady,“ řekl eurokomisař pro práci a sociální věci Nicolas Schmit o legislativním návrhu, který se týká více aspektů příslušné normy.

Komise kromě toho představila další plány ve snaze snižovat dopady azbestu na zdraví obyvatel a životní prostředí. Hodlá například spustit osvětovou kampaň na téma bezpečného odstraňování materiálu nebo požádat členské státy EU o vypracování národní strategie k této otázce. A dodává, že na tento účel, stejně jako na iniciativy ve zdravotnictví, je zemím k dispozici významná podpora z unijního rozpočtu.

Azbest se v minulosti ve stavebnictví hojně využíval, vzhledem ke svým vynikajícím izolačním vlastnostem. Později se však ukázalo, že je rakovinotvorný. Zejména při narušení materiálů obsahujících azbest dochází k uvolnění škodlivých vláken, jejichž vdechnutí může vyústit například v rakovinu plic. Používání azbestu je v EU zakázáno od roku 2005.

Evropská komise dnes návrhy o zmírnění této hrozby představila společně se sadou doporučení, která mají členským státům pomoci zlepšit sociální programy zajišťující obyvatelům minimální příjem pro pokrytí základních potřeb. Zahrnuje například požadavek na „dostupné a zjednodušené“ podávání žádostí nebo na podporu příjemců v hledání stabilního zaměstnání i v přístupu ke službám včetně zdravotní péče a vzdělávání.

Komisař Schmit poznamenal, že chudoba a sociální vyloučení dnes v EU hrozí více než pětině obyvatel.

-čtk-