Středočeský kraj očekává, že výsledky všech šesti krajských nemocnic budou ke konci letošního roku plusové. Foto: Pixabay

Hospodaření pěti středočeských oblastních nemocnic loni skončilo v plusu

Hospodaření pěti středočeských oblastních nemocnic loni skončilo v plusu. Podle hejtmančina náměstka pro zdravotnictví Pavla Pavlíka (ODS) lze čekat, že v kladných číslech budou krajská zdravotnická zařízení i koncem letošního roku. Pavlík to řekl na dnešním jednání krajského zastupitelstva.

Středočeské krajské nemocnice jsou v Benešově, Kladně, Kolíně, Příbrami a Mladé Boleslavi. V červených číslech loni skončilo pouze hospodaření takzvané šesté nemocnice, což je organizace Nemocnice Středočeského kraje, poskytující servis krajským zdravotnickým zařízením. Její ztráta byla 3,7 milionu korun.

Největšího hospodářského výsledku, přes 40 milionů korun, loni dosáhla benešovská nemocnice, letos v létě se ale krátkodobě ocitla ve ztrátě. Důvodem bylo podle Pavlíka vyrovnání dohodovacího řízení se zdravotního pojišťovnou.

„Očekáváme, že výsledky všech nemocnic ke konci letošního roku budou plusové,“ dodal Pavlík. Celkový hospodářský výsledek středočeských krajských nemocnic za loňské období byl podle něj téměř 117 milionů korun.

Opoziční zastupitel za ANO a bývalý radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) varoval před přehnaným optimismem, loňská čísla jsou podle něj zkreslená covidovým obdobím. „Jako největší problém do budoucna vidím nárůst nákladů na energie,“ dodal Bezděk.

Pavlík uvedl, že kraj situaci kolem energií pečlivě mapuje. Všechny nemocnice mají podepsanou smlouvu o společném nákupu s krajem, v případě výhodnější nabídky je ale možné je z této smlouvy vyvázat.

-čtk-