Náklady na výrobu léků podle firmy nezvyšují jen drahé energie, ale také zvyšování cen surovin nebo obalových materiálů. U příkladu jednoho konkrétního léku například vzrostly náklady o 45 procent. Foto: Zentiva

Zentiva: Náklady na energie vzrostly v roce 2022 o více než 200 procent

Náklady na energie farmaceutické společnosti Zentiva vzrostly v letošním roce o více než 200 procent. Vysoké náklady vytváří nepříznivé podmínky pro výrobu a riziko výpadku některých léků na trhu. Ceny léků jsou navíc regulované, proto nelze zvýšení nákladů promítat do jejich konečné ceny. Novinářům to dnes řekli zástupci společnosti.

„Čelíme bezprecedentnímu tlaku na ceny kvůli energiím, inflaci a narušení dodavatelských řetězců,“ uvedla Zentiva. Společnost se tak snaží ušetřit energie, v loňském roce například klesla spotřeba elektřiny firmou o deset procent, všechny evropské závody Zentiva používají udržitelně vyrobenou elektřinu. Pro zajištění energií připravuje Zentiva stavbu fotovoltaické elektrárny ve svém výrobním závodě v Praze, investice dosáhne 1,2 milionu eur (asi 29,5 milionu Kč).

Během dvou let chce Zentiva snížit spotřebu zemního plynu o 20 procent. Jen pražský výrobní závod Zentivy má o 350 až 400 milionů korun vyšší náklady za energii oproti roku 2021. Celkem Zentiva provozuje čtyři výrobní závody – jeden v Praze, dva v Rumunsku a jeden v Indii.

Náklady na výrobu léků podle firmy nezvyšují jen drahé energie, ale také zvyšování cen surovin nebo obalových materiálů. U příkladu jednoho konkrétního léku například vzrostly náklady o 45 procent. Sedm procent nárůstu činí vyšší zvýšení cen energií, 38 procent pak zvýšení cen surovin pro výrobu a zvýšení cen obalového materiálu.

Zentiva ročně po celém světě vyrobí na 610 milionů balení léků. Pražský závod ročně vyrobí 135 milionů balení, 80 procent z toho je pro Českou republiku. V letošním roce Zentiva vstoupila na trh do Nizozemska a Rakouska. V České republice zaměstnává na 1500 zaměstnanců, po celém světě pak zhruba 4700 lidí.

-čtk-