Pokryjeme provozní náklady a nárůst cen energií, ale budeme muset omezit plánované investice a výdaje, říká ředitel Nemocnice Znojmo Martin Pavlík

Navýšení podle úhradové vyhlášky pokryje provozní náklady a předpokládaný nárůst cen energií, ale budeme se muset omezit v plánovaných investicích a výdajích, obává se ředitel Nemocnice Znojmo Martin Pavlík. A dodává: „V investicích se řeší především havarijní stavy, ale to nejde stále, tato politika se vymstí v budoucnosti.“ V rozhovoru pro Zdravotnický deník také uvedl, že jednodenní péči považuje za krok k moderní medicíně a že s ní ve znojemské nemocnici do budoucna počítají v řadě chirurgických oborů.

Ministerstvo v důvodové zprávě uvádí, že by návrh úhradové vyhlášky měl přinést osmiprocentní navýšení pro všechny segmenty. Platí to i u vaší nemocnice? Pokud ne, jak velké navýšení reálně návrh znamená?

Pokud úhradová vyhláška vyjde v aktuálním znění, které je v připomínkách, potom se osmiprocentní navýšení týká i naší nemocnice.

Bude toto navýšení stačit na pokrytí nákladů daných zvyšujícími se cenami energií a dalších komodit? Jak velký prostor zůstane pro navyšování odměn personálu?

Z prvních propočtů by navýšení mělo v Nemocnici Znojmo pokrýt stávající provozní náklady a předpokládaný nárůst cen energií po zastropování, osobní náklady a zvýšenou inflaci. Nedostačuje však na pokrytí potřebných investičních potřeb nemocnice a vnitřního dluhu, který vznikl tím, že se řeší jen havarijní stavy. To se odráží především na stavu budov, elektroinstalacích, kanalizaci a podobně. Navýšení dle úhradové vyhlášky navíc nestačí na navýšení cen dalšího zboží a služeb. V této nákladové položce jsme zaznamenali nárůst cen mnohdy o více než dvacet procent. I přesto, že se zboží i služby soutěží s cílem dosažení co nejnižší ceny, řada dodavatelů již do svých nabídek promítá své zvýšené náklady. Pokud bude rozhodnuto vládou o navýšení tabulkových platů, bude se jednat o další zhruba tři procenta.

Pokud prostředky stačit nebudou, jak budete postupovat? Budete škrtat, a pokud ano, kde?

Logicky se nemocnice bude muset omezit v plánovaných investicích a výdajích. Snažíme se maximálně hospodařit s péčí řádného hospodáře, probíhají výběrová řízení i centrální nákupy na úrovni našeho zřizovatele. V investicích se řeší především havarijní stavy, ale to nejde stále, tato politika se vymstí v budoucnosti. Nemocnice má velký vnitřní dluh, který se projevuje na stavu budov a zařízení. Aby byly nějaké úspory na energii v budoucnu, musíme nyní vynaložit finanční prostředky.

Můžete uvést nějaké příklady?

Započali jsme s postupnou výměnou světelných zdrojů za úsporné LED zářivky, navyšujeme kapacitu vlastní kotelny, omezil se počet připravovaných jídel ve stravovacím provozu a podobně. Usilovně pracujeme na přípravě projektů, se kterými se chceme ucházet o dotační tituly. Již nyní realizujeme nákupy z dotačního projektu REACT-EU ve výši sto padesát miliónů korun. V této výzvě jsme uspěli v loňském roce a jedná se vybavení nemocnice novými lůžky pro pacienty, vozíky, ale především přístrojovým vybavením napříč všemi odbornostmi, tedy ultrazvuky, CT, RTG, laboratorní technikou. I když projekt nevyžaduje vlastní zdroje, tak už dnes víme, že oproti cenám, které byly u přístrojového vybavení v době přípravy této žádosti došlo k nárůstu cen a nemocnice bude muset tento rozdíl uhradit z vlastních zdrojů. Nyní čekáme na výsledek dotační výzvy na kyberbezpečnost, kde jsme předložili dva projekty ve výši stamiliónů korun. A předběžně víme, že úspěšně. Další projekty jako modernizace spalovny či výstavba nového urgentního příjmů jsou rovněž v přípravě.

Bude výše úhrad daná návrhem vyhlášky dostatečná na to, aby vaše nemocnice v příštím roce udržela kvalitu a dostupnost péče?

Kvalita a dostupnost zdravotní péče nebyla nikdy závislá na úhradové vyhlášce, ale na čem rozhodně závislá je, to je dostatek kvalitního personálu. Zajištění a dostupnost péče v naší nemocnici pro naši spádovost, která je téměř 180 tisíc pacientů, je pro nás jednoznačně prioritou. Stejně jako odměnit personál za jejich práci a motivovat je k dalším pracovním výkonům. Uvidíme, v jaké podobě nakonec úhradová vyhláška vyjde.

Ministerstvo zdravotnictví plánuje do úhradové vyhlášky nově zařadit jednodenní péči. Vítáte toto rozhodnutí a plánujete více využívat jednodenní péči i ve vaší nemocnici?

Jednodenní péče je krokem k moderní medicíně. Ve vyspělém světě je již zcela běžná a ze strany pacientů žádaná. Toto rozhodnutí vítáme a do budoucna s jednodenní péčí počítáme v řadě chirurgických oborů. V tuto chvíli je většina výkonů, které provádíme, v hospitalizačním režimu a doháníme předcházející covidové období. V řadě případů bude pro zdravotnická zařízení rozhodující, jak bude tento druh péče hrazen ze strany zdravotních pojišťoven.

Povede navýšení operačních úkonů v rámci jednodenní péče k restrukturalizaci zdravotní péče, kterou poskytujete? Může to vést i ke snížení tlaku na personální zajištění provozu nemocnice, tedy ke snížení počtu pracujících lékařů a zdravotních sester?

Důležitým aspektem tohoto druhu poskytované péče je dostatek personálu. Jednodenní chirurgie požaduje úplně stejné technické vybavení operačních sálů a personální zajištění, jako akutní lůžková péče.

V čem spatřujete hlavní výhodu jednodenní péče pro vaše pacienty? Zkrátí se doba čekání na operace? Zkvalitní se péče?

Největším přínosem je komfort pacientů.

Jakub Němec

Foto: Nemocnice Znojmo