Foto: Pixabay

Zdravotnictví v problémech? Může za to komercializace, kterou tlačí politici, tvrdí šéf Německé lékařské komory

Systém zdravotního pojištění je koncipován jako solidární společenství. Existuje v něm povinnost jednat se svěřenými zdroji šetrně. Nesmí však převládnout ekonomická kritéria, protože jinak se čistě ekonomické cíle stanou novými cíli medicíny. Před přílišnou komercializací zdravotnictví takto varuje prezident Německé lékařské komory Klaus Reinhardt, jak upozornil odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

„Naše zdravotnictví se dostává do stále větších problémů. Hlavním důvodem je komercializace medicíny, kterou po desetiletí prosazují politici. Pokud se však zaměřujeme na obchodní cíle, je v sázce lékařská nezávislost – a s ní i bezpečnost a blaho pacientů,“ varuje prezident Německé lékařské komory Klaus Reinhardt v „Tezích o ekonomizaci lékařské práce“, jež vydal pod hlavičkou organizace, jíž šéfuje.

Podle Reinhardta je sice faktem, že v systému zdravotního pojištění koncipovaného jako solidární společenství existuje povinnost jednat šetrně, ale nesmí převážit ekonomická hodnotící kritéria. „Pokud totiž začnou převažovat, pak se čistě ekonomické cíle postupně stanou novými cíli medicíny,“ dodal Reinhardt.

Systém DRG selhal, míní Reinhardt

Prezident Německé lékařské komory se také pustil do kritiky takzvaného DRG systému, který financuje nemocnice na základě diagnostikovaného případu. Podle Reinhardta DRG systém jen poskytuje nemocnicím pobídky ke zvýšení počtu případů, znehodnocuje kvalitu indikace a odměňuje akci.

Reinhardt proto požaduje komplexní reformu financování nemocnic. „Systém paušálních sazeb založený na jednotlivých případech (DRG, pozn. red.) selhal. Vede to k zásadnímu špatnému řízení, protože to motivuje nemocnice, aby se řídily jen ekonomickými ukazateli,“ uvedl dále Klaus Reinhardt v Tezích.

Na druhé straně podle něho nejsou honorovány důležité aspekty lékařské práce, jako je například péče o pacienta. „Zásadně je proto třeba uvítat, že spolková vláda plánuje reformu financování nemocnic. Systém se musí konečně znovu postavit na nohy,“ pokračoval Reinhardt.

Šéf Komory ve zmíněném dokumentu představuje i řadu návrhů, jak by taková reforma mohla vypadat. Potřebný je podle Reinhardta takový systém financování, který povzbudí lékaře, aby byli vůči každému pacientovi spravedliví. Reinhardt dále navrhuj, aby skutečné personální požadavky byly měřeny realisticky a aby byla pozornost zaměřena na pacienta. Naproti tomu předchozí kvantitativní prvky odměňování by musely ustoupit do pozadí.

Špatně hospodaří i ambulance

„Nový systém úhrad musí blíže odrážet rozdíly v nákladových strukturách nemocnic,“ stojí dále v dokumentu Německé lékařské komory. Tento systém by měl kombinovat paušální složky odměny nezávislé na výnosech tak, aby pokryly poskytování a personální náklady nezávislé na počtu případů, jakož i složky odměn závislé na počtu případů.

Prezident Německé lékařské komory vidí také špatné finanční hospodaření v ambulantním sektoru. Jednotný hodnotící standard také poskytuje pobídky pro tranzitní lékařství a zároveň akceptuje omezení psychosociální péče. Varuje také před opakováním chyb z lůžkové oblasti v ambulantní péči při zavádění takzvaného hybridního DRG systému.

„Nemocnice a ambulantní praxe jsou součástí veřejných služeb a musí být provozovány tak, aby jejich zaměření na pohodu pacientů bylo rozpoznatelné a aby bylo udržitelné,“ varuje Německé lékařská komora v materiálu. Za tímto účelem je třeba chránit nezávislost rozhodnutí o léčbě a zabránit orientaci lékařských rozhodnutí na ekonomické ukazatele, dodává Komora.

Petr Musil