Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Ministerstvo plánuje změnu omezující výpadky léků, zacílí i na prevenci rakoviny prostaty

Ministerstvo zdravotnictví plánuje podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka legislativní změnu, která má omezit výpadky zásadních léků. Distributoři by u nich měli držet zásobu na několik týdnů. Chystá také nový takzvaný screening, kdy by zdravotní pojišťovny měly zvát muže na preventivní vyšetření k odhalení rakoviny prostaty. Válek to řekl novinářům při dnešní návštěvě premiéra Petra Fialy na ministerstvu zdravotnictví.

„Moje představa je, že bych chtěl mít u každé skupiny léků jeden či dva, u které by distributor držel zásobu několika týdnů,“ řekl Válek. Dodal, že v dohledné době ministerstvo návrh představí na tiskové konferenci. Výpadky léků jsou podle něj ale často celosvětové, také kvůli nešťastné strategii výrobců přenášet výrobu do levnějších zemí v Asii.

S premiérem Válek probíral i dostupnost a kvalitu zdravotní péče. „Ani všemi krizemi jsme kvalitu péče dostupné pro všechny žádným způsobem neomezili a nesnížili,“ řekl Fiala, který Válka pochválil za zvládání epidemie covidu-19.

V době epidemie covidu-19 se odkládaly plánované operace, nemocnice si tak vytvářely prostor na péči o pacienty nakažené koronavirem. „U některých plánovaných operací se dostáváme na stejné čekací doby jako před covidem,“ doplnil Válek. Nemocnicím poděkoval, podle něj pracují na 130 procent, aby čekací lhůty zkrátily.

Podle Válka je třeba se zaměřit na dostupnost zejména primární péče a praktických a zubních lékařů ve všech regionech.

ČTK

Foto: Radek Čepelák