Foto: Záchranná zdravotná služba Bratislava

Ředitel záchranky neumí řídit tým, píší bratislavští záchranáři v otevřeném dopise ministrovi zdravotnictví

Bratislavští záchranáři nadále volají po odvolání Imricha Andrásiho z funkce ředitele Záchranné zdravotní služby (ZZS) Bratislava. Odborová organizace poslala v neděli 13. listopadu otevřený dopis slovenskému ministru zdravotnictví Vladimíru Lengvarskému (nominant OĽaNO) a prosí ho o přehodnocení této nominace.

Tento měsíc jsme ve Zdravotnickému deníku informovali, že pod petici za odvolání ředitele bratislavské státní záchranky se již podepsalo kolem 500 záchranářů, řidičů a lékařů záchranné služby. Předsedkyně Základní odborové organizace při ZZS Bratislava Zuzana Pukancová pro Zdravotnický deník vysvětlila, že je to z důvodu jeho problémového řízení záchranky a problémové komunikace.

Špatné pracovní prostředí

„Základním atributem je práce v týmu,“ uvedli nyní záchranáři v dopise ministrovi zdravotnictví. „Manažer, který řídí více než 1100 zaměstnanců, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, musí být akceptabilní všemi zaměstnanci,“ podotkli. Je to podle nich extrémně důležité, protože záchranná zdravotní služba garantuje zdravotní péči osobě ve stavu, kdy je ohrožen její život nebo zdraví. „Ředitel musí být schopen vést dialog a podpořit zaměstnance, protože během mimořádné situace, nouzového stavu nebo pandemie pracují ve ztížených pracovních podmínkách. Musí umět vytvořit prostředí, kde zdravotničtí záchranáři, bez nátlaku, budou vidět smysl své práce,“ naznačují odboráři fakt, že tomu tak není.

Zároveň se brání, že záchranáři nejsou rigidní a principiálně neodmítají restrukturalizaci na pracovišti. Trvají však na tom, že se jim nelíbí aktuální řízení záchranky, finanční ohodnocení ani pracovní podmínky.

Kdo má přijít potom?

Před časem jsme informovali i o tom, že bratislavská záchranka má finanční problémy, které mělo podle představitelů organizace způsobit ještě předchozí vedení. Mluvčí Darina Schreková uvedla, že záchranka jedná s ministerstvem zdravotnictví o dofinancování záchranné služby. Imrich Andrási je řízením pověřen pouze dočasně, až do řádného ukončení výběrového řízení. Ministerstvo zdravotnictví SR na otázky Zdravotnického deníku zareagovalo, že zveřejní výsledek výběrového řízení na post ředitele – tedy statutárního orgánu ZZS Bratislava – když nabude právní moci. K obsahu otevřeného dopisu a stavu jednání s odboráři či se ZZS Bratislava se z ministerstva nevyjádřili.

Záchranná zdravotní služba Bratislava je druhým největším poskytovatelem přednemocniční neodkladné péče na Slovensku. Má 94 stanic a to nejen v Bratislavě, ale také v jiných částech země.

Lucia Hakszer