Ředitelka Zentivy pro vnější vztahy Soňa Porubská, předseda senátního Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus a generální ředitel Zentivy Boris Sananes.

Vzdělávací aktivity farmaceutické firmy dávají smysl a mají velký potenciál, řekl na návštěvě Zentivy předseda senátního Výboru pro zdravotnictví Kraus

Na návštěvu farmaceutické firmy Zentiva zavítal předseda senátního Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus (ODS). Při setkání se členy vedení firmy se seznámil s jejich rozvojovými plány, potenciálem ve výzkumu a vzdělávání a předpoklady pro posilování české ekonomiky v oblastech s vysokou přidanou hodnotou.

Zástupci Zentivy s Romanem Krausem probírali aktuální situaci na poli výroby léčiv, která je v posledních letech koncentrovaná převážně v Číně. „My si myslíme, že řešením jsou inovace. Přesunovat výrobu založenou na starých postupech z Číny do Evropy je nesmysl, ale pokud se tytéž věci budou dělat s pomocí inovativních technologií, Evropa se může vrátit do hry,“ uvedla Soňa Porubská, ředitelka Zentivy pro vnější vztahy.

Propojení akademické sféry a průmyslu

Kvůli rozvoji výzkumu a inovací založila Zentiva v Praze před šesti lety výzkumné centrum The Parc, které provozuje společně se dvěma pražskými univerzitami (VŠCHT a UK) a Akademií věd. V něm v rámci doktorandského studia zaměřeného na strategické kompetenční mezery vznikají nové technologie. „A to tak, aby se zajistil transfer z akademického výzkumu do průmyslu. Náš program navíc kombinuje i to, že doktorandi mají školitele z akademického prostředí i z průmyslu, takže pracují na reálných projektech a jsou exponovaní jak špičkové vědě, tak industriální realitě,“ řekl ředitel výzkumu a vývoje Zentiva Group Pavel Šebek.

Předseda senátního Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus hovoří, naslouchá generální ředitel Zentivy Boris Sananes.

Ve výzkumném centru je aktuálně zapojeno 40 doktorandů a 30 profesorů a v posledních pěti letech v něm vzniklo přes 80 odborných článků a přes 30 reálně využívaných patentů. „Máme už i řadu absolventů, z nichž někteří zůstali u nás v Zentivě a jiní pracují v dalších českých firmách, což nás také těší, protože centrum nezaměřujeme jen na to, abychom si vyráběli nové zaměstnance pro naši firmu, ale abychom spoluvytvářeli prostředí, které nabízí kompetence a lidi, kteří umí dělat farmacii a inovovat v ní,“ uvedl Šebek. A dodal: „Někteří studenti odejdou do zahraničí, což nás na jednu stranu mrzí, na druhou stranu to ale vnímáme i jako ocenění kvality našeho programu.“

Ředitel výzkumu a vývoje Zentiva Group Pavel Šebek, ředitelka Zentivy pro vnější vztahy Soňa Porubská a Communication Specialist Zentivy Veronika Ocasio.

Vzdělávací aktivitu Zentivy ocenil i předseda senátního Výboru pro zdravotnictví. „Překvapil mě velký potenciál tohoto programu, který smysluplně spojuje akademickou sféru a průmysl, o úspěchu Zentivy na tomto poli jsem dosud nevěděl. Čtyřicítka úzce zaměřených doktorandů, z nichž se mnozí uplatnili v těch největších farmafirmách, to je důkaz toho, že jde o kvalitní výuku,“ řekl Kraus.

Inovacemi k poloviční uhlíkové stopě

Zástupci Zentivy seznámili Krause i s tím, jaké firma podniká kroky k tomu, aby snížila uhlíkovou stopu. „Souvisí to právě s našimi inovacemi. Zmenšíte množství použitých excipientů (pomocných látek – pozn. red.), takže je nemusíte vyrábět a dovážet z Asie. Zmenšíte tabletu, díky tomu zmenšíte velikost balení, takže je nerozváží tak velké kamiony a zaberou míň místa v lékárnách. A když to všechno sečtete, uhlíková stopa klesne na polovinu,“ vysvětlil Šebek.

Generální ředitel Zentivy Boris Sananes, ředitelka Zentivy pro vnější vztahy Soňa Porubská, předseda senátního Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus a ředitel výzkumu a vývoje Zentiva Group Pavel Šebek.

Generální ředitel Zentivy v České republice Boris Sananes představil svou firmu také jako významného přispěvatele do veřejných rozpočtů a zaměstnavatele. „Co se týče našeho přímého impaktu na veřejné rozpočty v loňském roce, jde o 672 milionů korun, což jsou obecně daňové výdaje. A nepřímo v návazných sektorech ekonomiky dalších 313 milionů. Takže jsme loni do veřejných rozpočtů přispěli téměř miliardou korun. V roce 2021 jsme měli 1526 zaměstnanců a podle našich propočtů generujeme dalších 1800 nepřímých zaměstnanců. A dobrá zpráva je, že tato čísla každým rokem stoupají,“ uvedl Sananes.

Mluvil i o tom, že má podle něj farmaceutický průmysl potenciál stát se jedním ze strategických průmyslových pilířů ekonomického rozvoje České republiky. „Farmaceutický průmysl má mnohem vyšší přidanou hodnotu než například průmysl automobilový a další,“ uvedl Sananes. A dlouhodobá data mu dávají za pravdu – podíl přidané hodnoty na celkové hodnotě výroby je ve farmaceutickém průmyslu ve srovnání s výrobním průmyslem obecně dvaapůlkrát vyšší.

Výzkum a vývoj Zentivy představuje předsedovi senátního Výboru pro zdravotnictví Romanu Krausovi (vlevo) generální ředitel Zentivy Boris Sananes. Vpravo Corporate Affairs Manager Zentivy Tomáš Pala.

Léčivé přípravky Zentivy používá v Evropě více než 100 milionu lidí, ročně firma vyrobí více než 600 milionu balení léčiv. Působí na trhu ve všech evropských zemích, jedničkou na trhu je v České republice na Slovensku a v Rumunsku. V českém závodě firma vyrobí přes 70 procent léčiv pro český trh.

-jkn-

Foto: Radek Čepelák