Foto: Pexels/Pranidchakan Boonrom

VZP začne navazovat příspěvky z fondu prevence na účast ve screeningu a na preventivních prohlídkách

Největší česká zdravotní pojišťovna začne příští rok navazovat některé své příspěvky hrazené z fondu prevence na návštěvy screeningových programů či preventivních prohlídek. Podpořit prevenci chce ale i z druhé strany, kdy hodlá bonifikovat lékaře za to, že své pacienty budou k prevenci motivovat. Zároveň chce VZP v příštím roce zapracovat na zvýšení dostupnosti primární péče, kdy finančně podpoří vznik nových ordinací v problémových regionech a lékařům v těchto oblastech, kteří budou brát nové pojištěnce, navíc navýší úhrady. Po včerejším jednání správní rady VZP to novinářům řekli její členové.

„Ze zákona byla navýšena možnost alokování prostředků do fondu prevence, pro rok 2023 to bude 981 milionů. Chceme motivovat klienty ke zdravějšímu životnímu stylu a bonifikovat je, když se do preventivních programů zapojí,“ uvádí předseda správní rady Tom Philipp.

„Náklady na zdravotní péči neustále stoupají, ať už v důsledku stárnutí populace nebo příchodu nákladných inovativních léků i technologií. Jenda z logických cest, jak upravit stávající strukturu výdajů, se tedy jeví podpora prevence. Každá koruna, kterou do ní dnes investujeme, se nám za pár let násobně vrátí. Proto i tuto úpravu fondu prevence vnímám jako první krok na dlouhé cestě,“ nastiňuje ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Novinkou tak v příštím roce bude příspěvek 500 korun pro děti od jednoho roku a dospělé, pokud absolvovali preventivní prohlídku u praktika během posledních 24 měsíců. Vedle toho je možno čerpat 1000 korun na rehabilitační aktivity pro dospělé, jako je sauna nebo masáž, pokud člověk podstoupil v posledních 24 měsících alespoň jeden ze čtyř celostátních screeningových programů.

V reakci na inflaci už také VZP zvýšila nebo zvýší další příspěvky. Tisíc korun (z dosavadních 800 korun) bude možné čerpat na pohybové aktivity dětí, 3500 (z 3000) pro těhotné, 1000 (z 800) pro rodiče novorozence a zcela nově také 3000 korun pro diabetiky na odbornou přístrojovou pedikůru. Už od letošního pololetí přitom pojišťovna zvedla příspěvek pro diabetiky z 1000 na 3000 korun, pro celiaky z 6000 na 8000 korun a na nízkobílkovinnou dietu z 10 tisíc na 12 tisíc korun.

Široká nabídka na čerpání z fondu prevence pak pokračuje u očkování, kde VZP přistoupila ke zjednodušení podání žádosti. Klient tak pouze doloží, že očkování podstoupil, a dostane fixně stanovený příspěvek. A protože se pojišťovna snaží podpořit elektronickou komunikaci, v některých případech už bude možnost zažádat si pouze elektronickou cestou v aplikaci Moje VZP (jde zejména o zmíněné příspěvky na dentální hygienu a rehabilitaci).

Do VZP Plus půjde skoro 1,3 miliardy

K posílení prevence směřuje také upravený program VZP Plus, který navazuje na dřívější VZP Plus a program Akord. „VZP se snaží, aby byla péče poskytována rovnoměrně ve všech krajích. Proto vyhlásila program VZP Plus, do něhož v příštím roce investuje 1,27 miliardy. Slibujeme si od toho, že zvýšíme dostupnost, zlepšíme preventivní péči a také kvalitu poskytované péče,“ načrtává Tom Philipp.

Z alokované částky by mělo jít 576,5 milionu korun na zvýšení dostupnosti zdravotní péče, 340,4 milionu na zlepšení preventivní péče a 353 milionu na zlepšení kvality poskytované péče. Celkem tak půjde na program VZP Plus o 17,5 procenta více než v letošním roce.

Jádrem VZP Plus je podpora primární péče, tedy praktiků pro děti a dospělé, gynekologů a stomatologů, některé bonifikace jsou ale mířeny i na ambulantní specialisty.

„V rámci VZP jsme vyprofilovali a definovali oblasti, které mají problém s dostupností péče, případně s reálnou dostupností, kdy tam třeba lékaři jsou, ale již nepřibírají nové pacienty. Chceme motivovat k tomu, aby rozšířili ordinační hodiny a počet pacientů. Nepodporujeme přitom jen stávající lékaře, ale i ty nové, kteří přijdou do preferované oblasti. V rámci VZP jsme vytvořili pracovní skupiny ve všech krajích ČR, kde budeme spolupracovat a vyměňovat si informace ohledně potřeby. Budeme tak doplňovat program VZP Plus,“ vysvětluje místopředsedkyně správní rady Michaela Matoušková.

Horší dostupnost primární péče je typická například pro některé oblasti severozápadních Čech či Moravskoslezského kraje. Jde nezřídka o lokality, kde VZP opakovaně a bez výsledku vypsala výběrová řízení na nové poskytovatele. Motivace k otevření nové praxe v preferované oblasti proto nyní bude nastavena na 800 tisíc korun krát podíl VZP na trhu v dané oblasti u praktiků a 500 tisíc korun krát podíl VZP na trhu v dané oblasti u stomatologů. Pokud má tedy VZP v nějaké lokalitě 60 procent pojištěnců, přispěje jednorázově na vznik ordinace praktika 480 tisíc korun.

„Zavedením takového koeficientu odvozeného od počtu našich pojištěnců v dané oblasti upozorňujeme na fakt, že se nejedná pouze o problém VZP, ale i dalších pojišťoven na trhu,“ objasňuje náměstek ředitele VZP Jan Bodnár. Nový poskytovatel by pak měl dodržet dohodnuté ordinační hodiny a registrovat domluvený počet pojištěnců.

Vedle tohoto příspěvku bude pojišťovna hradit ordinacím v preferovaných oblastech hodnotu bodu vyšší o 0,1 bodu u praktiků a u stomatologů navýší úhradu výkonů o deset procent. Bonifikace pro tyto lokality přitom budou garantovány maximálně na dobu dvou let, kdy se bude program vyhodnocovat.

VZP podpoří rozšíření ordinačních hodin

Za přibírání nových pojištěnců do péče v preferovaných oblastech by měl praktik či zubař dostat až 1300 korun za registraci nového pacienta, u gynekologů je to až 700 korun. Bonifikace za nově zaregistrované pojištěnce je poskytována všem zapojeným do programu a odvíjí se od stanovených kritérií, jako je zvýšení kapacity či preventivní péče. Co se týče časové dostupnosti, nabídne VZP za rozšíření ordinačních hodin navýšení kapitační platby u dospělého praktika o 4 až 9 korun a u dětského praktika o 5 až 11 korun.

„Rozšíření ordinačních hodin by výrazně pomohlo i dalším segmentům, a to zdravotnické záchranné službě či při poskytování akutní péče. Více událostí by se totiž odchytilo v primárním sektoru,“ doplňuje Matoušková.

Zároveň pojišťovna plánuje lékaře motivovat, aby zapracovali na vyšší účasti pojištěnců na třech onkologických screeningových programech, preventivních prohlídkách u zubařů, větší proočkovanosti nepovinnými očkováními a také prevenci onkologických onemocnění kůže v podobě vyšetření dermatoskopem u ambulantních specialistů.

V rámci programu VZP Plus by pojišťovna také chtěla více měřit a vyhodnocovat kvalitu péče. To se týká zejména péče o nemocné s diabetem, hypertenzí, srdečním selháním a také o dětské pacienty s obezitou. Důležitou novinkou je také motivace k racionální preskripci antibiotik.

Michaela Koubová