Pokoje pro rodiče hospitalizovaných dětí na ubytovně Lotos v jižní části areálu FNOL. Foto: FN Olomouc

Fakultní nemocnice Olomouc vyčlenila místa na ubytovně pro rodiče dětských pacientů

Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL) vyčlenila kapacitu na ubytování rodičů pacientů dětské kliniky. Jde o dva třílůžkové pokoje na ubytovně nacházející se pár desítek metrů od kliniky. Řadě rodičů, kteří chtějí být v době nemoci v blízkosti svých dětí, nemůže nemocnice vyhovět kvůli nedostatečné kapacitě a malému počtu lůžek. Pokud se systém osvědčí a o ubytování bude mezi rodiči zájem, uvolní vedení nemocnice od února pro stejný účel další šestilůžkový byt na ubytovně. Nemocnice to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Dva třílůžkové, samostatně uzamykatelné pokoje v ubytovně Lotos v jižní části areálu FNOL budou nově vybavené a vymalované, pro rodiče hospitalizovaných dětí budou uvolněny od začátku ledna. „K dispozici zde bude kuchyňka s mikrovlnnou troubou, indukční deskou a nádobím a sociální zařízení s WC a sprchovým koutem,“ uvedla vrchní sestra Dětské kliniky FNOL Světlana Kašubová. Doplnila, že vedle komfortu se při adaptaci jednoho bytu v ubytovně na lůžka pro rodiče dbalo i na maximální bezpečnost a ochranu majetku ubytovaných.

Nárok na společnou hospitalizaci má v případě volné kapacity na Dětské klinice jeden z rodičů dítěte, které je mladší šesti let, u starších pacientů pak v případech, kdy je dítě handicapované, má hematologické onemocnění nebo například diabetes. „Pokud je to možné, snažíme se samozřejmě vyhovět všem požadavkům na společnou hospitalizaci rodiče a dítěte, nemůže to však být pochopitelně na úkor volné lůžkové kapacity pro jiného malého pacienta,“ uvedla Kašubová.

Lůžko v pokoji pro rodiče hospitalizovaných dětí bude zpoplatněné částkou 250 korun za jednu noc. Po celý den, pokud to léčebný režim dovolí, může být rodič se svým dítětem na klinice a odchází třeba až ve chvíli, kdy dítě usne, dodala vrchní sestra.

-čtk-