Foto: Pixabay

Kontrolám hygieniků cíleným na kouření a alkohol nevyhověla třetina restaurací

Při říjnových kontrolách hygieniků zaměřených na dodržování zákazu kouření a prodej alkoholu nevyhověla třetina navštívených restaurací a klubů. Na společné kontrolní akci nazvané Alkohol, drogy a mládež 2022 se podílela také policie, celníci a Česká obchodní inspekce. Sekce hlavní hygieničky ministerstva zdravotnictví o výsledcích dnes informovala na twitteru.

Do kontrol se během podzimních prázdnin zapojilo 112 pracovníků krajských hygienických stanic. „Provedli 288 kontrol se zaměřením zejména na kontrolu označování zákazu kouření a označení zákazu prodeje tabákových výrobků a alkoholických nápojů a dodržování zákazu kouření,“ uvedli zástupci ministerstva.

Celkově nevyhovělo 94 kontrol, ve 22 případech nebyla splněna oznamovací povinnost vůči místně příslušné krajské hygienické stanici. „Bylo navrženo celkem 27 sankcí ve výši 120.600 korun,“ doplnili.

O podzimních prázdninách tyto instituce pořádají společné kontroly od roku 2015. Od tohoto roku platí ve vnitřních prostorách restaurací a dalších stravovacích zařízeních zákaz kouření a povinnost jejich provozovatelů místa viditelně označit příslušným symbolem.

-čtk-