Foto: Pixabay

S řešením výpadků léků má pomoci nová resortní pracovní skupina. Scházet se bude každý týden

Ministerstvo zdravotnictví chce odolnost českého trhu vůči výpadkům léků posílit zřízením resortní pracovní skupiny pod vedením náměstka ministra Jakuba Dvořáčka. Jejími členy budou zástupci ministerstva, Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), České lékárnické komory a také odborných společností. „Chtěli bychom mít připravené scénáře, jak se budou řešit konkrétní situace,“ řekl dnes novinářům na tiskové konferenci náměstek ministra Jakub Dvořáček. „Budeme zvát i distributory, protože část výpadků je způsobena zvýšenou poptávkou a spotřebou,“ dodal.

Pracovní skupina pro řešení nedostatku léčiv se poprvé sešla včera. Náměstek Jakub Dvořáček, jemuž s koncem českého předsednictví v Radě EU skončí také velká část jeho dosavadní pracovní náplně, zatím plánuje svolávat skupinu každý týden, dokud se situace nestabilizuje. To ale může podle něj trvat i několik měsíců až rok. „Pak ji zřejmě budeme svolávat operativně podle potřeby,“ uvedl. Už v současné době může být dovezena cizojazyčná šarže léku nebo lék v ČR doposud neregistrovaný.

Mezi hlavními příčinami výpadků léků uvádí Dvořáček problémy ve výrobě, která probíhá do značné míry mimo evropské území, nebo s dopravou a logistikou. „Nejde totiž jen o výrobu surovin či účinných látek, ale také o materiály potřebné k finalizaci,“ konstatoval náměstek.

Nacházíme se v době tripledemie

Významným faktorem zejména v případě léků proti horečce, bolesti a také antibiotik je i letošní zvýšený výskyt respiračních onemocnění, který výrobce, plánující svou produkci obvykle dlouho dopředu, zaskočil. Stejný problém mají tedy i jiné státy v Evropě. „Nacházíme se v době tripledemie, kdy se sešla tři epidemiologicky významná onemocnění spojená s horečkami,“ vysvětlil vedoucí lékárník pražské Fakultní nemocnice Motol a bývalý prezident Evropské asociace nemocničních lékárníků Petr Horák (jde o covid, chřipku a RS viry, které postihují hlavně malé děti – pozn. red.).

Podle něj je to, že se díky úsilí ministerstva a SÚKL problémový Nurofen znovu v lékárnách objevil, nesporný úspěch. Výrobce dodal 300 tisíc balení, ta postupně přichází od úterý do lékáren. Ty jsou zásobeny v dostatečném množství. Už dodávky, které počítáme do října letošního roku, v některých případech převyšují ty z minulého roku. Poptávka je skutečně vyšší, uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová. Vyzvala proto pacienty, aby nenakupovali velká množství nedostatkového sirupu a netvořili si zásoby.

Podle ní se SÚKL problematice dostupnosti léčiv věnuje každý den. Z hlediska možností, které nám dává zákon, děláme maximum. Jednáme s farmaceutickými firmami, distributory, vyhodnocujeme nahraditelnost léků a informace z hlášení, která přijímáme, dlouhodobě vkládáme do databáze na našem webu. Lze zde najít informace o nahlášených přerušeních dodávek léků, o důvodech přerušení, ale i o plánovaném termínu obnovení dodávek a nahrazujících léčivých přípravcích, vysvětlila Storová.

Problém v celé Evropě

K možným příčinám výpadků ředitelka SÚKL ještě doplnila ty obchodní a marketingové, občas i cenové. „Minoritně se jako příčina uvádí i nízká cena nebo výše úhrady. I zde však máme institut možného navýšení, SÚKL už takových zpracoval kolem dvaceti. Podmínkou je, aby s tím souhlasily všechny zdravotní pojišťovny,“ popsala Storová.

Výpadky léčiv se týkají celé Evropy, a proto se jimi podle Storové aktivně zabývá i Evropská léková agentura (EMA) a její pracovní skupiny, jichž se SÚKL účastní. „Tam se hlásí a sledují výpadky léčiv, jedná se s klíčovými hráči v dodavatelském řetězci. Ale i EMA potvrzuje, že téměř vždy existují alternativy, které je možné pacientovi nabídnout,“ ujistila ředitelka.

„Situaci máme nyní pod kontrolou, řešíme ji rychle a efektivně,“ pochválil se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Podle něj nyní nehrozí, že by se pacientům nedostala potřebná léčba z důvodu výpadku. „I u antibiotik obvykle existují generické varianty, i když je vždy lepší, pokud je antibiotikum nasazeno cíleně,“ prohlásil. A v této souvislosti také ještě připomněl, že lékařům je k dispozici podpora sítě antibiotických středisek, s nimiž mohou výběr optimálního přípravku konzultovat.

S výpadky léků chce stát bojovat i legislativou. Do připomínkového řízení nedávno poslal rezort návrh novely zákona o léčivech, podle něhož má výrobce při hlášení o přerušení nebo ukončení dodávek léku zajistit, že bude ještě po dva měsíce pacientům dostupný. Tato povinnost se týká přípravků, které mají stanovenu úhradu z veřejného zdravotního pojištění nebo maximální cenu. „Novela nám dále umožní získávat aktuální informace z trhu, tedy kolik je konkrétního přípravku aktuálně v distribuci a lékárnách,“ upřesnil ještě Dvořáček. Tato povinnost se pak týká všech léků bez rozdílu, tedy i těch volně prodejných.

-sed-