Foto: Pexels/Victoria Emerson

Týden ve farmabyznysu: Takeda, Eli Lilly a Merck sázejí na léky, co jim přinesou miliardy dolarů

Farmaceutické společnosti vyhledávají vedle akvizičních příležitostí také možnosti, jak do svého portfolia zahrnout léky vyvíjené jinými firmami. Není proto nic neobvyklého, když se farmaceutický gigant spojí s menší firmou a vytvoří spolu něco jako joint venture, jehož cílem je uvést na trh přípravek, který má šanci stát se kasovním trhákem. V posledním týdnu se takových spoluprací „urodilo“ několik, jak uvedl odborný portál Fiercepharma.com, respektive Fiercebiotech.com.

Japonská farmaceutická společnost Takeda v uplynulém týdnu podepsala dohodu s americkou biotechnologickou společností Nimbus Therapeutics o spolupráci na pokračování vývoje inhibitoru TYK2 k léčbě psoriázy.

Takeda je ochotna za získání práv k budoucímu léku zaplatit až čtyři miliardy dolarů (v přepočtu asi 91,5 miliardy korun). Součástí dohody je výplata dalších dvou miliard dolarů (přes 45 miliard korun) v podobě podílů na tržbách, které lék přinese. Takeda následně získá dceřinou společnost Nimbus Lakshmi, která zmíněný lék vyvíjí, přičemž Nimbus Therapeutics si ponechá podíl ve svých výzkumných divizích.

Dohoda by měla být dokončena v průběhu příštího roku. Takeda tak převezme plnou kontrolu a odpovědnost nad dokončením vývoje zmíněného léku, který po splnění všech podmínek ze strany regulátora uvede na trh. Cílem Takedy je přijít s konkurenčním produktem vůči léku Sotyktu z dílny farmaceutické společnosti Bristol Myers Squibb, jehož potenciál je hodnocen velmi vysoko.

Nimbus Therapeutics je přesvědčen, že jeho přípravek dokonce lék Sotyktu v řadě parametrů předčí, uvedl portál Fiercebiotech.com s odkazem na zkušenosti společnosti Nimbus s vývojem dalších druhů inhibitorů. „Jsme si jisti, že dokážeme navázat na naše zkušenosti v této oblasti a přineseme pacientům špičkový lék, který jim pomůže,“ uvedl Christophe Weber, výkonný ředitel Takedy.

Merck expanduje do Indonésie

Americká farmaceutická skupina Merck (v Evropě známá jako MSD) kývla na spolupráci s indonéskou farmaceutickou společností Bio Farma. Cílem společného projektu je posílit produkci vakcín proti HPV. Indonésie totiž připravila imunizační program právě proti HPV, který chce spustit v nadcházejícím roce.

Finanční detaily spolupráce sice nebyly zveřejněny, avšak pro MSD jde o nezanedbatelný byznys. Vakcíny proti HPV známé pod obchodním označením Gardasil patří mezi produkty, u nichž došlo v loňském roce k výraznému růstu poptávky, a to zejména v Číně.

„MSD bude pokračovat v rozšiřování produkce a dostupnosti vakcín proti HPV tak, aby byla v co největší míře uspokojena poptávka, která bezprecedentně roste po celém světě,“ uvedl pro portál Fiercepharma.com David Peacock, prezident MSD pro oblast Asie a Pacifiku.

Eli Lilly chce prolomit 30miliardovou hranici

Expanzi na poli lukrativních léků oznámila také farmaceutická společnost Eli Lilly. Ta ovšem v tomto případě půjde jen svou vlastní cestou. Podle portálu Fiercepharma.com Eli Lilly plánuje předložit ke schválení regulátorovi nejméně pět léků, u šesti zahájit třetí fázi klinických testů a u dalších šesti prezentovat výsledky třetí fáze klinických testů.

Společnost je přesvědčena, že uvedené plány jí v příštím roce pomohou překonat hranici 30 miliard dolarů co do celoročních tržeb. To by mělo být asi o šest procent více než v loňském roce. Mezi léky, které chce Eli Lilly v roce 2023 předložit ke schválení regulátorům, patří například empagliflozin pro léčbu chronických onemocnění ledvin nebi donanemab pro léčbu raných stadií Alzheimerovy choroby. Eli Lilly chce tyto přípravky uvést na trh jak v USA, tak v Evropě, ale i Japonsku.

„Budeme se i nadále soustředit na rozvoj napříč celým naším byznysem a oblastmi, abychom dokázali na trh uvádět inovativní léky, jimiž bychom zlepšili život mnoha pacientů,“ uvedl podle portálu Fiercepharma.com David Ricks, výkonný ředitel společnosti Eli Lilly.

-cik-