Ředitel VFN David Feltl a náměstkyně pro lidské zdroje Ivana Smetáková s výherkyní bungee jumpingu u kola štěstí na stánku VFN. Foto: VFN

VFN zabodovala na veletrhu Profesia days. Odnesla si ocenění

Jistota dobrého, stabilního zaměstnání je v dnešní krizové době ještě důležitější než dříve. Že patří právě mezi takovéto zaměstnavatele, se rozhodla ukázat Všeobecná fakultní nemocnice v Praze v rámci pracovního veletrhu Profesia days, který se konal 12. a 13. října na výstavišti Letňany. Tisíce návštěvníků tak měly příležitost zjistit, že práce v nemocnici není jen o sestrách a lékařích, ale celém pestrém spektru nejrůznějších povolání, které i nyní VFN poptává. Nápaditý a vstřícný způsob, jakým se nemocnice rozhodla se prezentovat, jí přitom vynesl 2. místo Nejvystavovatele.

„Veletrh Profesia days není tolik o zdravotnících, zaměřujeme se ale na služby okolo nich. Nemocnice je veliká, takže zaměstnanců potřebujeme opravdu hodně. Bez nich by nemocnici neměl kdo obsluhovat, nezpracoval by mzdy či neobjednal materiál, nezajistil teplo… To všechno k tomu patří,“ uvádí vedoucí odboru rozvoje a péče o zaměstnance ve VFN Zuzana Nová.

Po několika covidových letech probíhal letošní ročník Profesia days konečně v neomezené podobě. Zúčastnilo se ho kolem čtyři a půl tisíce návštěvníků a stovka vystavovatelů – mezi nimiž si VFN vysloužila 2. místo Nejvystavovatele, kde se hodnotil jak samotný stánek, tak přístup k návštěvníkům veletrhu.

„Současnou situaci na pracovním trhu jsme chtěli promítnout i do naší účasti na veletrhu, proto jsme mu letos věnovali zvýšenou pozornost. Naším cílem bylo ukázat VFN jako perspektivního a stabilního zaměstnavatele v Praze, který má co nabídnout, ať už co se týče benefitů, odměňování či zajímavostí práce a různých atraktivních projektů. Myslíme i na dělnické profese, které potřebujeme také pravidelně obsazovat. Mohla by je například lákat práce s novou technikou, protože dochází k modernizaci vozového parku i přístrojového vybavení,“ přibližuje náměstkyně pro lidské zdroje Ivana Smetáková.

Práce ve zdravotnictví je jistota

VFN se veletrhu účastnila už již potřetí a jde pro ni o celoroční vyvrcholení personálního marketingu, takže je přípravě věnována velká pozornost. Zároveň se lidé po covidovém období zajímají o zdravotnictví více, protože práci v něm vnímají jako jistotu a stabilitu.

„Jsme tu 232 let, a nějakou dobu tu ještě vydržíme. I za covidu jsme měli velký příliv zaměstnanců, kteří přišli z jiných oborů nejčastěji z cestovního ruchu či gastronomie. Spousta z nich u nás zůstala, vidí zde jistotu a smysl a do svého původního oboru se již vrátit nechce. Někteří přitom šli dělat pozice diametrálně odlišné, jako jsou pomocní pracovníci ve zdravotnictví či sanitáři. Díky covidu jsme tak obsadili řadu pozic, protože zdravotnictví fungovalo a platilo. Přesto ale máme stále vypsaných kolem 150 výběrových řízení na různé pozice, včetně lékařů a sester,“ podotýká Zuzana Nová.

U stánku VFN měli návštěvníci možnost zatočit si kolem štěstí a dozvědět se něco o práci ve VFN. Foto: VFN

Na veletrhu Profesia days ovšem VFN neměla z okruhu zdravotnictví mnoho konkurence. Letos se totiž zapojila jen ÚVN, jinak se nemocnice – na rozdíl od jiných let – nezúčastnily. O to více práce však na stánku měla VFN. Zatímco v uplynulých ročnících stačili na stánku tři lidé, letos museli být po celé dva dny čtyři, přesto měli stále co dělat.

Velkým lákadlem pro všechny návštěvníky veletrhu bylo u stánku VFN kolo štěstí, kde bylo možné si vytočit menší ceny v podobě reklamních předmětů, ale také vitaminové doplňky, poukazy na služby či dokonce bungee jumping. „V kole štěstí jsme chtěli kromě hmotných dárků nabídnout i něco extra. Přemýšleli jsme nad tím, jak spojit výhru se službami naší nemocnice. Na návštěvníky veletrhu tak mimo jiné čekaly vouchery na vyšetření kůže či očí, nutriční poradenství s jídelníčkem na míru, ale také ukázka XXL sanitky, kterou si jen tak někdo neprohlédne,“ vypočítává Ivana Smetáková. Jako vyvrcholení se navíc hrálo o kompletní vyčištění auta zvenku i zevnitř v hodnotě tisíců korun, které přišel vylosovat ředitel VFN David Feltl.

Nemocnice se také už na minulých ročnících zapsala tím, že v rámci svého stánku poskytuje testování na syndrom vyhoření a s tím spojené poradenství. O tuto službu je tradičně velký zájem, a to i ze strany pořadatele veletrhu. VFN proto má vedle svého stánku vyhrazen další prostor, kde se lidem mohou psychologové v klidu věnovat. Letos tak odborníci z Psychiatrické kliniky VFN otestovali 145 návštěvníků s věkovým průměrem kolem 35 let z celého spektra oborů. Několika z nich bylo následně doporučeno vyhledat odbornou pomoc pro jasné projevy syndromu vyhoření.

Dále mohli zájemci u stánku VFN využít také výživové poradenství, což udělalo kolem padesáti lidí.

Od administrativy po zahradníky

Díky atraktivnímu stánku s kolem štěstí, u kterého se zastavil téměř každý, kdo šel okolo, VFN oslovila kolem tisícovky lidí denně. „Někteří si přišli jen zatočit, ale dali jsme se do řeči, takže zůstali déle a nakonec je naše nabídka volných pozic zaujala,“ podotýká Zuzana Nová.

„Většina lidí si myslí, že v nemocnici jsou jen lékaři a zdravotní sestry. Jenže je tu i obslužná část – dělnické pozice, IT pozice, marketing, obchod, investice a veškeré činnosti jako v jakékoliv jiné firmě. Když se podíváte, jaký máme areál, tak potřebujeme všechny možné pozice od zahradníků přes údržbáře po domovníky. V kuchyni máme i řezníky, připravujeme obědy pro pacienty i zaměstnance je to kolem 1300 obědů denně. Spousta lidí si to neumí představit, takže vysvětlujeme a děláme osvětu,“ popisuje Zuzana Nová, která měla organizaci stánku VFN na starosti.

Momentálně přitom Všeobecná fakultní nemocnice nejurgentněji hledá technické profese, jako jsou řidiči, truhláři, instalatéři, zámečníci či manipulační dělníci. Pak jsou to pozice ve stavebnictví, kde je potřeba dobrá znalost stavebních technik či projektových programů, a široké spektrum pozic v IT.

Zájem lidé u stánku VFN projevovali o celé spektrum pozic od těch nejjednodušších, na které není třeba žádné speciální vzdělání, přes administrativu či dopravu až po IT. Hlavním cílem tak během veletrhu bylo dát najevo, že i takové pozice Všeobecná fakultní nemocnice hledá.

Studenti i senioři

Veletrh však není jen o tom, že by nemocnice chtěla pokrýt své aktuální personální potřeby, ale i o navazování kontaktů a budování pověsti dobrého zaměstnavatele u těch, kdo ještě na trh práce nevstoupili. Na vystavovatele se přitom přišla podívat řada středních škol, takže měla VFN příležitost oslovit například studenty IT, elektrotechniky nebo ty na dopravních školách. Zároveň tak mohla získat přes jejich doprovod kontakt na samotnou školu, aby využila například dny otevřených dveří nebo informovala studenty o možnostech budoucího zaměstnání.

Složení návštěvníků veletrhu Profesia days. Zdroj: Profesia Days

Návštěvníci veletrhu tak pokrývali většinu věkových kategorií – od žáků osmých tříd a studentů středních škol po seniory, kteří třeba hledají přivýdělek. „S některými návštěvníky jsme se dokonce již potkali ve VFN při pohovorech v konkrétních výběrových řízeních,“ doplňuje Zuzana Nová s tím, že u stánku VFN se obvykle zastavovali zaměstnaní lidé, kteří hledali nové životní příležitosti – což je přesně to, co nemocnice potřebuje.

VFN přitom láká pracovníky na řadu benefitů. Jedním z nich je možnost ubytování pro mimopražské, k dalším patří například stravenky, dovolená navíc, sick days či různé příspěvky (více jsme psali zde). Jak ovšem znovu zdůrazňuje Zuzana Nová, pro řadu lidí, kteří přišli na veletrh Profesia days, bylo zásadní jedno: jistota a stabilita, kterou VFN jako zaměstnavatel může nabídnout.

Michaela Koubová