Foto: Pixabay

Připravovaná aplikace umožní rychlejší propojení mezi pacienty a stomatology, řekl Šmucler

Seznamovací aplikace pro všechny, kteří hledají svého zubního lékaře. Takový plán představil v souvislosti se špatnou dostupností zubní péče v různých regionech České republiky na tiskové konferenci České stomatologické komory (ČSK) její prezident Roman Šmucler. Podle něj by se mohlo jednat o takzvanou burzu pacientů, kde budou rozhodovat preference obou stran.

Přes 82 procent českých pacientů chodí na pravidelné prohlídky ke svému zubaři a zhruba desetina lidí si zdravotní péči hradí sama, uvedl Roman Šmucler na tiskové konferenci České stomatologické komory (ČSK). „Máme jeden z největších počtů zubařů na obyvatele v Evropě,“ dodal. 

I přes vysoký počet stomatologů je ale v současné době bez soustavné zubní péče zhruba 600 tisíc lidí. Podle Šmuclera by se problémem měly dále zabývat jednotlivé kraje, které dostávají peníze na zajištění zdravotní péče obyvatel a zároveň vědí, kde je zubních lékařů nedostatek. Mezi nejkritičtější oblasti se řadí především Středočeský a Moravskoslezský kraj (kromě Opavy). „Na webových stránkách ČSK máme k dispozici mapu ordinujících zubních lékařů. Informace o tom, zda mají lékaři uzavřené smlouvy s pojišťovnami nebo prostor pro přijímání nových pacientů, tam ale uvedeny nejsou,“ upozornil Šmucler na nedostatky.

Problematické jsou podle Šmuclera také zákroky hrazené pojišťovnou, o které většina pacientů v současnosti již nemá zájem. Příkladem mohou být amalgamové zubní plomby nebo kovové korunky. „V současné době pacienti stojí o modernější zákroky a většina mladých lékařů často ani amalgamovou plombu udělat neumí,“ řekl prezident ČSK. 

Zapojit by se měly i pojiš’ťovny

V souvislosti s odlišnými preferencemi jednotlivých stomatologů i pacientů Šmucler nastínil koncept připravované mobilní aplikace, která by mohla být částečným řešením problému nedostupné zubní péče. Aplikace by sloužila na principu vzájemného seznámení stomatologa s pacientem a následného zprostředkování lékařské péče na míru.  „Lékaři velmi často hledají různé typy pacientů. Já sám jsem chirurg. Pokud ke mně přijde člověk, který chce vytrhat zuby a zhotovit protézu, je to můj pacient a takového člověka chci.“ konstatuje Šmucler.

Na druhou stranu podle něj existují typy stopatologů, kteří se naopak chtějí zaměřit na léčbu mladších pacientů nebo standardně dělají jiné lékařské výkony, například plomby. ČSK chce rovněž vytvořit mapu problematických oblastí z důvodu přesnějších přehledů v jednotlivých vesnicích, zda v nich každý má či nemá svého stomatologa. Zapojit by se podle plánů Šmuclera měly i zdravotní pojišťovny. „Chtěl bych dosáhnout toho, aby měly pojišťovny seznamy lidí, kteří hledají lékaře. Podle toho je pak budou umisťovat ke stomatologům.“ 

Roman Šmucler upozornil také na problém nedostatečné prevence zubní hygieny ve vzdělávacích zařízeních. „Na školách se neučí, jak si děti mají správně čistit zuby. Největším problémem v medicíně je ústní zdraví člověka. Když se dobře staráte o zuby, prodloužíte si život o dva roky.“ konstatoval Šmucler a dodal, že Česká republika je jednou z mála zemí, kde není finančně podporována výuka čištění zubů u školáků.

Nela Slivková