Ilustrační foto: Max Pixel

Skupina složená z politiků i odborníků bude hledat shodu nad tím, jak zlepšit ekonomiku českého zdravotnictví

Ve středu večer se sešla skupina složená z odborníků i zástupců všech pěti stran vládní koalice, která by měla debatovat nad tím, jak zlepšit ekonomiku českého zdravotnictví. Zdravotnickému deníku to potvrdilo nezávisle na sobě několik přímých účastníků jednání. Středeční jednání bylo podle nich zahajovací, bez konkrétních výsledků, kromě toho, že se diskutovalo o vhodných tématech, na nichž má smysl dále pracovat a hledat nad nimi politickou shodu.

O tom, co vše by bylo možné zlepšit v českém zdravotnictví z hlediska jeho efektivity a ekonomiky, jednala ve středu večer skupina odborníků i zástupců všech pěti vládních stran svolaná na podnět místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka (ODS). Děje se tak v době, kdy se vláda zabývá návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV) na snížení výdajů a příjmů veřejných rozpočtů, které NERV předložila vloni začátkem listopadu. Ministři, kterých se návrhy týkají, mají za úkol je s přispěním politicko-odborných týmů rozpracovat, najít politickou shodu a vláda poté rozhodne, které z nich využije a zařadí do programového prohlášení, jež prochází aktuálně s ohledem na energetickou krizi a válku na Ukrajině revizí.

Podle jednoho z účastníků středečního téměř tříhodinového setkání, předsedy senátního výboru pro zdravotnictví Romana Krause (ODS), byli zástupci NERV také přítomni, ale nejen oni. „Složení bylo velmi široké, protože se tam tříbí názory na nejrůznější možné změny ve zdravotnictví. Zaznělo tam více témat, k nimž by se měly vyjádřit jednotlivé politické strany. Závěry skupiny by měly být konsensuální,“ sdělil Zdravotnickému deníku Kraus.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o víceméně zahajovací jednání, nechtěl jeho obsah blíže komentovat. „Ano, mluvili jsme o tématech jako doplňkové zdravotní připojištění nebo zákonná úprava zdravotních pojišťoven, ale zatím je to skutečně ve fázi tříbení názorů a hledání konsenzu,“ nechtěl to blíže komentovat.

To potvrzuje i náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic, který se setkání účastnil jako zástupce Pirátské strany: „Šlo o iniciační jednání. Domluvili jsme se, že zpracujeme nějaké analýzy, které budou sloužit jako podklad pro další jednání. Zatím tedy nelze hovořit o nějakých závěrech,“ konstatoval. Podle něj se na skupině obecně řešilo, jak omezit nadužívání péče a debatovat se má i o návrzích NERVu.

Za zbývající tři koaliční strany se jednání zúčastnili předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, člen zastupitelstva Plzeňského kraje za TOP 09 Richard Pikner a poslanec za STAN a člen výboru pro zdravotnictví Jan Kuchař. „Průběh jednání nebudeme komentovat, až výsledek,“ sdělila Zdravotnickému deníku stručně Kuchařova stranická kolegyně ze zdravotnického výboru Michaela Šebelová.

-sed-