Foto: Packa, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Stát se dohodl se Zentivou na zvýšení výroby léků, v lékárnách budou na podzim

Farmaceutická firma Zentiva by měla v příštích měsících navýšit výrobu léků pro český trh. V tuzemských lékárnách by se tyto léky měly objevit letos na podzim. Stát chce zároveň jednat o zvýšení výroby a dodávek léčiv i s dalšími firmami. Po dnešní návštěvě pražského závodu Zentivy to uvedli premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle nich se situace kolem nedostatku některých léků v Česku postupně zlepšuje.

„Diskutovali jsme o možnosti navýšení výroby některých léků přímo v Praze. Zásobení českého trhu je pro nás prioritou,“ řekl Fiala. Stát podle něj poptává u výrobce navýšení výroby například dětských léků, léků na horečku a dalších, které jsou podle premiéra klíčové z krátkodobého i dlouhodobého hlediska.

Podle Válka se zástupci vlády s firmou dohodli na zvýšení produkce v příštích měsících. V tuzemských lékárnách by se léky ze zvýšené produkce měly objevit na podzim. Zentiva je největším výrobcem léků v Česku. Ročně podle Fialy vyprodukuje 25 milionů balení léků pro český trh.

Ministerstvo urychlí registraci některých léků

Válek dále připomněl, že ministerstvo zdravotnictví urychlí registraci některých léků, které dosud nejsou v Česku registrovány. Stát je podle premiéra Fialy také ochoten pomoci výrobcům při výzkumu a vývoji léků, což by podle něj mohlo snížit závislost evropských zemí včetně Česka na dovozu ze třetích zemí. Zároveň chce pokračovat v mapování českého trhu s léčivy, aby se tak předešlo podobným výpadkům jako v posledních měsících.

Situace s léky se podle premiéra postupně zlepšuje. Připomněl například 500 tisíc balení antibiotik, která by do ČR měla dorazit v lednu a únoru. V předchozích týdnech byly podle něj do Česka dovezeny stovky tisíc balení dětského sirupu Nurofen, s jehož nedostatkem se ČR potýkala hlavně před Vánocemi. V příštích týdnech by podle premiéra měla přijít dodávka dalších desítek tisíc kusů balení. „Těmito kroky se snažíme tu situaci co nejrychleji výrazným způsobem zlepšit,“ dodal Fiala. Podle něj se s nedostatkem léků potýkají i ostatní země v Evropě.

ČTK