Francouzský Senát. Foto: Jacques Paquier, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Francouzský Senát projedná zákon o pokutách pro pacienty, kteří nepřijdou k lékaři

Francouzští senátoři v úterý projednají návrh zákona, který má stanovit podmínky finančního odškodnění pro soukromé lékaře a pokuty pro pacienty, kteří se nedostaví na domluvenou návštěvu lékaře. Podle francouzské lékařské komory se lidé nedostaví na až 27 milionů domluvených schůzek, píše dnes list Le Monde.

Podle zprávy francouzské Národní lékařské akademie (ANM) a lékařské komory se „na objednanou schůzku nedostaví týdně šest až deset procent pacientů, což odpovídá ztraceným zhruba dvěma hodinám práce pro lékaře týdně“, a to napříč doktorskými obory.

Návrh zákona má vymezit podmínky, za kterých by pacient mohl obdržet pokutu, pokud k lékaři nepřijde „bez legitimního odůvodnění“. Senátorka Corinne Imbertová ze strany Republikáni uvedla, že pokutovanou částku by pacientovi mohla z úhrad odečíst například veřejná zdravotní pojišťovna.

Zákon je dodatkem širší právní normy o přímém přístupu pacientů ke specialistům, jako jsou fyzioterapeuti, logopedové a některé sestry. Návrh zákona poslankyně za Obnovu (Renaissance) Stéphanie Ristové v prvním čtení již schválilo Národní shromáždění.

-čtk-