Ilustrační foto: Pannet, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Hygienici zjistili na trhu nesprávně značené a nebezpečné elektronické cigarety

Nesprávně značené a nebezpečné jednorázové elektronické cigarety objevili při pravidelných kontrolách na trhu pracovníci krajské hygienické stanice v Olomouci. Některé pochybné elektronické cigarety například obsahovaly více nikotinu, než je povolený limit. ČTK to dnes sdělila mluvčí krajské hygienické stanice v Olomouci (KHS) Markéta Koutná.

„V poslední době odhalují zaměstnanci oddělení předmětů běžného užívání KHS při státních zdravotních dozorech značné množství nesprávně značených a nebezpečných jednorázových elektronických cigaret. Od začátku letošního roku bylo provedeno osm státních zdravotních dozorů, z nichž ve dvou případech byly v provozovně zjištěny nebezpečné jednorázové elektronické cigarety,“ uvedla Koutná.

Hygienici za prodej elektronických cigaret uložili prodejcům dvě blokové pokuty za 8000 korun a rozhodli o stažení těchto výrobků z prodeje. „Výrobky nejasného původu a neznámého složení mohou ohrozit zdraví spotřebitelů. Jedná se zejména o výrobky označené textem v angličtině, němčině a jiných jazycích, často s nadlimitním obsahem nikotinu nebo objemem nádržky,“ upozornila Koutná, podle které pochybné jednorázové elektronické cigarety neměly příbalový leták a povinné informace o všech složkách obsažených v náplni.

Správně označená jednorázová elektronická cigareta musí podle Koutné vždy obsahovat povinné informace v českém jazyce, příbalový leták s podrobnými údaji a objem nádržky nesmí překročit dva mililitry. „Z dalších informací, které musí být na obalu elektronické cigarety uvedeny, se jedná zejména o identifikaci výrobce, distributora nebo dovozce se sídlem v EU. U výrobků s obsahem nikotinu musí být uveden celkový obsah nikotinu ve výrobku, přičemž maximum činí 20 miligramů na jeden mililitr a obsah nikotinu v dávce,“ dodala Koutná.

-čtk-