Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Foto: Radek Čepelák

Kratom se může dostat na seznam návykových látek 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek má v plánu zařadit kratom na seznam návykových látek, pokud se nepodaří do dvou měsíců připravit jinou legislativní regulaci. Válek by se však podle svých slov raději přiklonil k novým legislativním pravidlům, která pro regulaci kratomu a dalších návykových látek rostlinného původu připravuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Návrh legislativy dnes podle Válka vláda diskutovala. „Dohoda zní, že se tento návrh legislativy předloží ve velmi krátké době k diskusi pro jednotlivé resorty, kterých se to týká,“ uvedl a dodal, že předpokládá, že do konce dubna bude legislativa připravená natolik, aby mohla jít do připomínkových řízení. „Shodli jsme se, že by bylo dobré připravit třetí typ legislativy, který bude obecnější a bude se týkat návykových látek přírodního původu,“ doplnil ministr.

Kratom má v malém množství povzbuzující účinky a ve větších dávkách člověka utlumuje. Podle monitorovacího střediska nepatří mezi vysoce rizikové látky, ale jeho nadměrné užívání může vést k závislosti. Kratom má však pozitivní účinky například během zvládání abstinenčních příznaků při závislosti na opiátech.

ČTK