Foto: Pixabay

Vláda obmění v dozorčích radách zdravotních pojišťoven pět lidí

Vláda by na svém zítřejším zasedání měla na návrh místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jmenovat pět nových členů do dozorčích rad zdravotních pojišťoven. K obměně dochází proto, že pěti zástupcům MPSV v dozorčích radách uplynulo funkční období.

Vláda by na zítřejším zasedání měla do Dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny jmenovat poslance a člena sněmovního zdravotnického výboru Antonína Tesaříka (KDU-ČSL). Ten by tak měl vystřídat Jana Mečla (ČSSD), kterému končí funkční období.

Nové členy budou mít i dozorčí rady čtyř zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Ladislava Horáka (ČSSD) v Dozorčí radě Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra vystřídá radní Pardubického kraje Pavel Šotola (KDU-ČSL), Miloše Ondrušku v Dozorčí radě České průmyslové zdravotní pojišťovny obmění vsetínská zastupitelka Simona Hlaváčová (KDU-ČSL), Marii Bílkovou v Dozorčí radě Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví vymění stomatolog a radní Prahy 6 Marián Hošek (KDU-ČSL) a Jiřího Martinka jako člena Dozorčí rady Revírní bratrské pokladny vystřídá místopředsedkyně KDU-ČSL a bývalá senátorka Šárka Jelínková.

Připomeňme, že dozorčí rady zaměstnaneckých pojišťoven mají devět členů, z nichž tři jmenuje vláda, tři zaměstnavatelé a tři odbory. Dozorčí rada VZP má 13 členů, z toho 10 členů je volených Poslaneckou sněmovnou a tři členy jmenuje vláda. Funkční období členů trvá čtyři roky.

-mk-