Zdenka Němečková Crkvenjaš. Foto: ODS

Zdravotnický výbor Sněmovny zřejmě povede Němečková Crkvenjaš

Novou předsedkyní sněmovního zdravotnického výboru by se měla stát jeho současná místopředsedkyně Zdenka Němečková Crkvenjaš z ODS. Předseda poslaneckého klubu strany Marek Benda to sdělil ČTK. Němečková Crkvenjaš má v čele výboru vystřídat Bohuslava Svobodu (ODS), jenž ohlásil rezignaci na předsednickou pozici v polovině minulého týdne, protože byl zvolen pražským primátorem.

Lékařka Zdenka Němečková Crkvenjaš (46) vystudovala Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, studovala také v zahraničí. Poslankyní je první volební období, vedle zdravotnického výboru působí také ve výboru pro životní prostředí. Je radní Moravskoslezského kraje a členkou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jejím manželem je někdejší ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček.

Bohuslav Svoboda (79) před svým zvolením primátorem oznámil, že zůstane dál jen řadovým poslancem. Ukončit chce také členství ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny, skončil už jako přednosta gynekologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Ve Sněmovně působí také ve školském a v petičním výboru.

Zdravotnický výbor by měl volit nového předsedu za týden, tedy v pátek 24. března. Funkce se ujme po potvrzení plénem.

ČTK