Soul, hlavní město Jižní Koreje, kterým protéká řeka Hangang. Foto: Needpix

Jihokorejské biotechnologické firmy se odvracejí od Číny. Nechtějí ztratit americký trh

Washington označil biotechnologický sektor za strategické odvětví, což může mimo jiné znamenat zavedení restrikcí v zahraničním obchodě. V takovém případě by jihokorejským biotechnologickým společnostem hrozilo, že se na trh Spojených států nedostanou nebo nedostanou tak snadno jako doposud. Do značné míry totiž závisí na spolupráci s Čínou, a proto hledají způsob, jak se od tohoto spojení odstřihnout, píše britský deník Financial Times.

Jihokorejské biotechnologické společnosti začínají pracovat na tom, aby nahradily dodavatelské vztahy s Čínou. Spojené státy totiž co nevidět začnou zavádět restrikce na obchod s Čínou, a to právě i v biotechnologickém sektoru. Washington totiž biotechnologie označil za strategické odvětví, což může mít pro firmy obchodující s Čínou řadu negativních důsledků.

„Snažíme se snížit naši závislost na dovozu lacinějších vstupů ze zemí jako Čína a vyvíjet je ve větším měřítku v naší domovské ekonomice. Nechceme riskovat narušení stability našeho dodavatelského řetězce kvůli zintenzivňování sporů mezi Spojenými státy a Čínou,“ uvedl pro britský list Financial Times mluvčí jihokorejské Asociace farmaceutických a biofarmaceutických výrobců.

Nemusí jít jen o obchodní překážky

Jižní Korea bere narůstající napětí mezi USA a Čínou vážně, protože právě biotechnologie a biofarmacie patří mezi rychle rostoucí a klíčová odvětví celé korejské ekonomiky. A Spojené státy už v minulých měsících několikrát skrze svou obchodní politiku ukázaly, že nehodlají Číně nahrávat v tom, aby před nimi získávala technologický náskok prakticky v čemkoli. Připomeňme například restrikce na export čipů z USA do Číny, ke kterému se připojily i Japonsko s Nizozemskem.

Washington se nyní snaží snížit svou závislost na Číně z hlediska vývoje a výroby inovativních léků a léčivých přípravků. Spojené státy se totiž dostaly do prakticky stejného problému jako Evropská unie, a sice, že rovněž čelí nedostatku některých léků. A to kvůli vysoké závislosti na dovozu účinných látek zejména z Číny.

Své obavy z napětí mezi USA a Čínou neskrývají ani zástupci top korejských biotechnologických společností jako Samsung Bilogics, SK Bioscience nebo Celltrion. „Obávám se, že naše produkty vyráběné u nás mohou čelit vyšším americkým clům nebo mohou být vyloučeny z možných daňových úlev,“ uvedl pro list Financial Times jeden z manažerů jedné z uvedených společností, který si ale přál zůstat v anonymitě.

Pouhými obchodními překážkami to ale nemusí končit. Experti očekávají, že americká politika vůči Číně na biotechnologickém poli může znamenat také podrobnější monitoring kapitálových toků. Zjednodušeně řečeno americké úřady se mohou blíže zajímat, do kterých biotechnologických firem vlastníci amerického kapitálu investují, ale také ve kterých biotechnologických společnostech figuruje čínský kapitál.

Korejské investice v USA pod drobnohledem

„Dá se očekávat, že Bílý dům počítá s tím, že čínské investice jsou velmi rozšířené. A proto jej bude zajímat, jak může být potenciální jihokorejský investor do biotechnologií v USA propojen s čínským kapitálem,“ uvedl pro list Financial Times John Murphy, člen vedení americké pobočky Organizace pro inovace v biotechnologiích, která působí ve více než 30 zemích světa.

Jihokorejské biotechnologické i farmaceutické společnosti mají řadu akvizic ve Spojených státech, které v nedávné době ještě rozšiřovaly. Dá se tedy očekávat, že se do hledáčku amerických úřadů i skrze své kapitálové propojení dostanou.

Společnost Samsung Biologics nedávno otevřela svá obchodní zastoupení v Bostonu a New Jersey a hledá možnosti, jak začít budovat své výrobní závody ve Spojených státech, ale i v Evropě, aby mohla být blíže svým nejvýznamnějším odběratelům.

Jihokorejské farmaceutické skupiny se rovněž v průběhu pandemie koronaviru podílely na výrobě vakcín proti SARS-CoV-2. Patří také mezi důležité hráče na poli výroby biosimilárních léků, které jsou zaměnitelné s originálními biofarmaky.

Zdeňka Musilová