Ilustrační foto: Royalty-Free photo

Přijďte na podzim. V USA dochází injekční penicilin na syfilis

Seznam nedostatkových léčiv se ve Spojených státech rozrostl o další významný lék. Je jím penicilin G (známý také jako benzylpenicilin), který se běžně používá k léčbě syfilidy, angíny či jiných bakteriálních infekcí. Ve středu to oznámil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). S problémy v dodávkách benzathinu se tamní zdravotníci potýkají již od zimy, tedy od doby, kdy jej začali více předepisovat jako alternativu k jinému nedostatkovému antibiotiku, amoxicilinu. O výpadku píše americký zpravodajský portál NBC News.

Benzylpenicilin je v USA obvykle první volbou pro léčbu syfilidy a lékaři ho předepisují jak v ambulancích, tak na urgentních příjmech. Lék se užívá injekční formou a pacienti i zdravotníci si na něm chváli nejenom jeho vysokou účinnost a zanedbatelné vedlejší účinky, ale především jeho univerzálnost, neboť ho mohou užívat jak dospělí, tak děti, a dokonce i těhotné ženy. „Je na něm hezké to, že ho můžete podat těhotné matce, a pokud má syfilis, vyléčíte i dítě,“ vysvětlil výjimečnou použitelnost léčiva Jeremy Cauwels, vedoucí lékař ze Sanford Health, zdravotnického systému v Minnesotě a Severní a Jižní Dakotě. „Víme, že vždycky zabere,“ dodal. Cauwels dále upřesnil, že lékárníci v jeho síti se s omezenými zásobami penicilinu potýkají od zimy.

Rekordní počty syfilidy

Důsledky výpadku penicilinu mohou být o to horší, že Spojené státy zasáhly zrovna v době mimořádně zvýšené poptávky. Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) byl v roce 2021 v zemi hlášen vůbec největší počet případů syfilidy za posledních 70 let (novější data zatím nejsou). Pokud se nakaženým nedostane včasné pomoci, může jim virus poškodit orgány a v horších případech přivodit i smrt.

Právě zvýšený počet případů syfilidy dodavatel penicilinu – farmaceutická společnost Pfizer – označil za jednu z příčin nedostatku tohoto léčiva. Hlavně se na něm ale podle firmy podepsal výpadek amoxicilinu, kvůli kterému lékaři začali pacientům více předepisovat benzylpeniclin. Amoxicilin se dostal do výpadku v souvislosti s nebývalým nárůstem respiračních onemocnění, které nejen v USA ale též v Evropě provázelo šíření druhotných bakteriálních infekcí záhy po období covidové pandemie. Pacienti lék užívali zejména na angíny, a to v takovém počtu, že v listopadu minulého roku americká Akademie pediatrů doporučila namísto amoxicilinu používat právě penicilin.

Možná až v zimě

Přestože zástupci Pfizeru oznámili, že na trh dodávají více injekčního penicilinu než kdykoliv dříve, nedaří se mu plně pokrýt poptávku. FDA očekává, že se výpadky léku podaří vyřešit až v říjnu či v prosinci. Podobně hovoří i Cauwels, podle něhož přijdou dodávky penicilinu až někdy na podzim.

Kromě penicilinu G se v USA nově nchybí i penicilin G prokain. Oznámilo to lékárnické sdružení American Society of Health-System Pharmacists. Jeho vedoucí pracovník Michael Ganio však uznal, že výpadek samotného benzylpenicilinu je závažnější, neboť je to obvyklý „lék volby“. Důvod je zřejmý, prokainová forma nepůsobí tak účinně a nedokáže proniknout přes placentu, takže nevyléčí nakažený plod.

Přílišná závislost na cizině

USA se s mimořádnými výpadky léků potýkají od loňského roku, kdy se podle zprávy Demokratů ze senátního Výboru pro vnitřní bezpečnost a vládní záležitosti jejich nedostatek oproti roku předchozímu zvýšil o téměř 30 procent. Mezi důvody podle dokumentu patří nárůst poptávky, přílišná závislost na dodavatelích z cizích zemí a přesun výrobců do zahraničí.

Vedle antibiotik v zemi panuje již sedm měsíců nedostatek léku Adderall, který se používá pro léčbu poruch pozornosti a hyperaktivity. FDA dále oznámila, že chybí také čtyři druhy léků na rakovinu, včetně dvou běžných forem chemoterapie.

-fk-