Foto: pixabay.com

SÚKL spustil novou databázi léků 

Státní ústav pro kontrolu léčiv má na svých webových stránkách novou databázi léčivých přípravků. Uživatelům je nově umožněno zvolit si zobrazení v databázi buď podle kódu SÚKL nebo podle registračního čísla. Vyhledávat pak lze podle různých kritérií, jako je název léčivého přípravku, léčivá látka, ATC kód, dostupnost léčiva a další. Přístup ke všem informacím o jednotlivých lécích, které v minulosti uživatelé vyhledávali, je v databázi zachován. „Věříme, že nová databáze léků přispěje k lepšímu informování o léčivech a pomůže zlepšit kvalitu péče o pacienty,“ uvedla tisková mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.


Po zadání názvu léčiva vyhledá databáze kromě základních informací o léku také doprovodné texty (souhrn údajů o přípravku, příbalovou informaci), edukační materiály, informace o ceně a úhradě daného léku nebo podrobnosti o jeho dostupnosti. Samostatně bude nyní na hlavní straně webu SÚKL umístěna také databáze potravin pro zvláštní lékařské účely (PZLÚ), které byly dosud součástí databáze léčiv.

V databázi jsou zahrnuty všechny registrované léčivé přípravky, které je možné používat v České republice a dále také léčivé přípravky povolené v režimu specifického léčebného programu nebo dočasného opatření Ministerstva zdravotnictví. Nově je možné zobrazit také léčivé přípravky, kterým byla registrace zrušena nebo zanikla. 

Uživatelé mají k dispozici novou databázi léčivých přípravků. Zdroj: SÚKL

-ns-