Ilustrační snímek. Foto: Freepik.com

Ústav hematologie a krevní transfuze zaplatí pokuty za 140 tisíc korun

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil pražskému Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) dvě pokuty v souhrnné výši 140 tisíc korun. Důvodem je fakt, že ústav v roce 2018 opakovaně nakupoval léčivé přípravky a zdravotnický materiál bez zadávacího řízení. Za přípravky pěti dodavatelům zaplatil 276,5 milionu korun, za materiál od dvou dodavatelů 15,3 milionu korun. Obě pokuty byly uloženy formou příkazu, ústav proti nim nepodal odpor a musí vyměřenou sumu zaplatit.

„Ústav zadal zakázky na dodávky bez provedení zadávacího řízení, ačkoli byl povinen jej provést, neboť se dle jejich předpokládané hodnoty jednalo o nadlimitní veřejné zakázky, přičemž tím mohl ovlivnit výběr dodavatele,“ uvedl ÚOHS ve svém rozhodnutí.

Pokutu čtyřicet tisíc korun dostal ÚHKT za opakovaný nákup čtyř druhů zdravotnického materiálu od dvou dodavatelů za 15,3 milionu korun. V tomto případě šlo o nadlimitní i podlimitní zakázky, podle ÚOHS je však ústav měl v obou případech zadat v některém zákonem stanoveném zadávacím řízení. Pokuta sto tisíc korun byla uložena za nesprávný postup nákupu léčivých přípravků celkem za 276,5 milionu korun. Koupě krevních derivátů a léčivých přípravků ze strany Ústavu hematologie a krevní transfuze proběhl na základě 733 objednávek.

Ve vyjádření pro ÚOHS ústav uvedl, že pořizované léky spadaly pod zákonnou výjimku a pro nákup nebylo zadávací řízení nutné. Zároveň doplnil, že už v roce 2018 přijal taková opatření, aby zadával veřejné zakázky podle zákona. Současně připustil, že nakupoval zdravotnický materiál bez zadávacího řízení, ale že v průběhu roku připravoval podklady pro zadávací řízení, jejichž výsledkem byly v roce 2019 rámcové smlouvy na dodávky tohoto materiálu. Navíc měl také přijmout opatření, aby se tento postup v budoucnu neopakoval.

Vzhledem k tomu, že Ústav hematologie a krevní transfuze nepodal proti příkazům vystaveným ze strany ÚOHS odpor, musí nyní pokuty zaplatit a nemůže jejich uložení nijak napadnout.

ČTK, -les-