Foto. Sisyfos/Pixabay

Bludné balvany putují „psychošmejdům“ i Jindřichovi Rajchlovi za vyvolávání strachu

Pseudověda rozhodně není na ústupu, platí to jak o dozvucích pandemie covid-19, tak o oblasti duševního zdraví nebo veterinární medicíny. Potvrzuje to i letošní ocenění vědeckých anticen Bludný balvan, které uděluje Český klub skeptiků Sisyfos. Mezi úspěšné šiřitele nebezpečných blábolů tak patří mimo jiné Institut transformační psychologie, firma Dokonalá láska, senátorka a právnička Daniela Kovářová či právník a předseda politické strany PRO Jindřich Rajchl.

Český klub skeptiků vyhlásil nové držitele vědeckých anticen Bludný balvan, které jsou udělovány „za matení veřejnosti“ již několik desetiletí, a to jak v kategorii jednotlivců, tak družstev. Tradičně jsou tímto záměrně zesměšňujícím způsobem oceňováni ti, kteří se věnují různým pseudovědeckým aktivitám, mnohdy se je snaží prezentovat jako vědu a tak získávat příznivce či přímo ekonomický zisk. Mezi letošními úspěšnými laureáty se objevili také dva politici, a to senátorka Daniela Kovářová či předseda mimoparlamentní strany PRO Jindřich Rajchl.

„Výsměch je legitimní forma protestu a způsob, jak upozornit na řadu nekalostí. Vysmívat se lidem, kteří zneužívají lidské hlouposti a šíří pseudovědu, je tak zcela na místě,“ upozornil Leoš Kyša, publicista a člen výboru Českého klubu skeptiků Sisyfos.

„Bohužel se nezdá, že by byla pseudověda na ústupu, zejména ne v šířeji chápané medicíně. Fenoménem poslední doby jsou „psychošmejdi“, a proto jsme se snažili na ně zaměřit,“ shrnul lékař Jaromír Šrámek, předseda Českého klubu skeptiků Sysifos, který působí na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Lidé, kteří se nacházejí v náročné osobní situaci, jsou vůči působení „psychošmejdů“ zranitelní a snadno naletí šarlatánům, kteří se tváří jako experti a sebevědomě poskytují své služby bez jakékoliv záruky a s nemalým rizikem poškození (nejen) duševního zdraví. Letošní, v pořadí již 25. ročník těchto vědeckých anticen tak upozorňuje právě na tuto oblast.

Rizika amatérská psychoterapie

Držitelem zlatého Bludného balvanu v kategorii družstev se stal Institut transformační psychologie „za jejich podíl na rozšíření nabídky psychošmejdů, kteří to snad ani nemyslí zle“.

„Dlouhodobý nedostatek klinických psychologů a psychoterapeutů vede k tomu, že lidé, kteří potřebují jejich pomoc, mají problém sehnat odborníka. A na jejich místo nastupují nejrůznější šarlatáni, úmyslní podvodníci i absolventi pochybných kurzů, kteří si myslí, že mohou pomoci. Ve skutečnosti je amatérská psychoterapie prováděná diletantem srovnatelně nebezpečná jako třeba amatérská transplantace stolice. Institut transformační psychologie jako „školící pracoviště“ nese za své absolventy odpovědnost, a proto jejich činnost oceňujeme zlatým Bludným balvanem za rok 2022,“ vysvětlují skeptici svou volbu.

Zde byla vyvinuta nová terapeutická metoda psycho-energetická transformace propojující základy psychologie, psychoterapie, neurověd a kvantové psychiky. Podle zakladatelky tohoto „školícího zařízení pro psychošmejdy“ Barbory Korotkové Studené jde o jednoduchou a kdekoliv aplikovatelnou metodu. „Jste vyčerpaní? Žijete ve strachu? Jste vystresovaní? Jste často nemocní? Trpíte nízkým sebevědomím? Postrádáte respekt? Pak je kvantová transformace mysli to pravé pro vás! Metoda má pracovat s limbickým systémem, s nevědomím, v hladině alfa a s energetickým potenciálem těla. Nedává vám to úplně smysl? Vidíte v tom pejska s kočičkou, jak vaří balastní dialog do nepodařené epizody seriálu Star Trek? Tak to jste úplně stejně hloupí jako my,“ konstatují skeptici.

Kurz s názvem Terapeut Psycho-Energetické Transformace(R) vyjde v základní verzi na 29 500 Kč, v rozšířené pak na 50 000 Kč. „A to vše za patnáct dní. Frekventanti jsou asi geniální, protože kvalitní psychoterapeutické kurzy trvají několik let,“ upozorňují skeptici s tím, že lze ušetřit za online podobu kurzu, „kde se můžete vykvantovat podle libosti“.

Od jemnohmotných emocí ke kandidátce na prezidenta

Oblast duševního zdraví je předmětem podnikání také další oceněné, konkrétně bronzovým Bludným balvanem v kategorii jednotlivců, Veroniky Vendlové. „Zažili jsme letos volbu nového prezidenta a horcí kandidáti nám představili své volební týmy. Pokud by zvítězil kandidát, jehož volební tým tvořili nejšťastnější a nejusměvavější lidé, s převahou by zvítězila Danuše Nerudová. Ten, kdo takhle dobře připravil volební tým, stál skromně v pozadí. Byla to terapeutka Vendula Vendlová se svou emoční terapií, která se ode dneška může pochlubit Bludným Balvanem,“ přestavují laurelátku skeptici.

Tato metoda údajně spočívá v uvolňování „zaseklých“ emocí, které traumatické zážitky uvěznily v našem životě nebo v životě nám blízkého člověka. Nicméně je prý možné se „emočně odblokovat“ a stát se psychicky odolnějšími, mít šťastnější vztahy, být zdravějšími a žít život plný hodnosti.

„Po tom všem jistě touží všichni přítomní v sále. Přitom je to všem na dosah. Stačí se jen k paní Vendule Vendlové objednat. Ceny jsou lidové: Terapie, na kterou si vyhradí 60–70 minut, stojí lidových 1490 Kč, ale levněji ji pořídíte nabízeným zvýhodněným balíčkem. Terapie pak probíhá následovně: Zjednodušeným svalovým testem emoční terapeutka zjistí příčiny problému, místo, ze kterého je třeba je odstranit, a pomocí speciálního magnetu je následně odstraní. Je to přístup k prevenci a péči o jejich psychické i fyzické zdraví. To klienty připraví ke vstupu do čtvrté dimenze s vyššími vibracemi, kde jsou schopni dosáhnout vyšší úrovně zdraví, než si dosud byli schopni představit,“ podivují se skeptici a doufají, že bude možné lidstvo ušetřit negativních emocí, a tak se zbavit válek, hladomorů i nemocí.

Sbírání politických bodů, „povinný sex v manželství“ i šíření dezinformací

Mezi letošní oceněné se dostali také dva aktivní politici. Zlatý Bludný balvan získala senátorka Daniela Kovářová „za nenormální právní guláš uvařený nad doutnajícími ostatky rodinného práva“, byť se jedná o političku v mnoha ohledech univerzální, která se vyjadřuje například i ke klimatickým změnám. Problematické podle Českého klubu skeptiků Sysifos jsou nepřesná, zavádějící či zcela chybná vyjádření k problematice, v níž by měla být odborně zdatná: „„Řeč je o vystoupeních a textech, v nichž paní senátorka tvrdí, že z jí „uvedených citací (pozn. redakce: z Občanského zákoníku) plyne, že manželé mají zákonnou povinnost/právo se o děti snažit, tedy i provozovat spolu sex. Takhle to náš stát chce, takhle to v zákoně máme. Je to veřejnoprávní úprava, proto se manželé nemohou dohodnou odlišně. Jistě, podobně jako mnoho dalších práv a povinností v rodině je stát aktivně nevynucuje. Ale kde se chová jinak, chová se protiprávně a v jistých situacích (rozvod, soud mezi manželi) ho může čekat jistá forma sankce.“ Dále uvádí: „Jak vznikají děti? Sexem. Jak manželé naplní literu zákona? Tím, že zplodí děti. Neochota mít děti je například v církevním právu platným důvodem pro anulování manželství od počátku.““

Český klub skeptiků upozorňuje na to, že „co se sexu za účelem plození dětí týče, manželé se mohou dohodnout jinak, odlišně, a státu se to sice nemusí líbit, ale to je tak všechno, co proti tomu může dělat. § 692 odstavec 1 Nového občanského zákoníku (Předpis č. 89/2012 Sb.) dokonce přímo uvádí, že se o záležitostech rodiny a způsobu jejího života mají manželé dohodnout. Explicitněji už podle nich to vážně nejde. Odvolávat se na církevní právo je pak „právnický bizár“, zvlášť když se jedná o právo platné pro příslušníky pouze jedné z mnoha církví působících na českém území.

„Dovedeme sice ocenit, že paní senátorka při tom, co předvádí u jiných přírodovědných témat, jako je zmiňovaná globální změna klimatu, alespoň nevěří na čapí teorii vzniku lidských mláďat, méně už oceňujeme, že si v jednadvacátém století a po letech advokátního působení v rodinném právu nevšimla, že se děti mohou do manželství dostat například z partnerství předchozích, adopcí či prostřednictvím umělého oplodnění. A nakonec ani toho, že rodina v českých zákonech nijak definována není a tvoří ji bez problémů i bezdětný pár,“ připomínají skeptici.

S přinejmenším zavádějící argumentací pracuje také další právník a aktivní politik Jindřich Rajchl, který obdržel stříbrný Bludný balvan „za úspěšné přetavení strachu, zloby a dezinformace na zboží“. Podle skeptiků se Rajchl „pravidelně dělí o informace, o jejichž pravdivosti by se často dalo s úspěchem pochybovat“.

„Stalo se tak koloritem doby, že expert Rajchl straší tu chudobou, tu imigrací, tu očkováním proti covid-19, tu se snaží dopočítat, kolik tankerů by bylo potřeba na nahrazení plynu z Nord Stream 1. Je to 347 150 tankerů, přátelé, a tak se stalo, že Rajchl je nyní expertem i na nemožnost nahrazení plynu z Ruska. Jako předchozí předpovědi, i tuto vzala voda a jeho podporovatelé se k její nenaplněnosti nevrací. Proč také, žijeme přítomností, proč by nás mělo zajímat, co někdo vykřikoval před rokem. A že si neumí dohledat vlastnosti plynů a výpočet tak byl nesmyslem a jenom strašil? To většina ostatních také neumí, takže je to v pořádku. Je jedním z nás a burcuje. Asi ví něco víc než ostatní. Věřme mu, on se jednou trefí,“ předpokládají skeptici a připomínají jeho nedávnou kariéru.

V roce 2022 se mimo jiné objevoval jako významný člen nového spolku Charta 22, kde figurují obdobné osobnosti jako ve sdruženích Zdravé fórum nebo Pro Libertate. „Celé jeho snažení by se mohlo zdát úsměvné, podařilo se mu nicméně něco, čeho jeho dezinformační a zhusta úspěšnější předskokani nedokázali: totiž udělat ze strachu, zloby, konspirace a dezinformace zboží. Kdyby dezinformace byla výtvarným uměním, byl by Rajchl jeho Andy Warholem. Nebo spíše Honzou Wolfem, co neumí hrát golf. Co na tom, že je produkt trochu plytký a pramálo invenční. Akorát se vejde na kšiltovku a lid si to žádá,“ konstatují skeptici.

Šarlatánství i na poli veterinární medicíny

Negativním dopadům pseudovědy nejsou bohužel ušetřena ani zvířata. Stříbrný Bludný balvan v kategorii družstev byl udělen firmě Dokonalá láska, „praktický důkaz toho, že Dokonalou Lásku lze vyjádřit i nevyjádřeným louhem či kadidlem“. Tato firma skrze svůj eshop i řadu obchodů s potřebami pro chovatele prodává třeba „přírodní pomoc při psincovém kašli nebo nádorovém onemocnění“.

Jeden z těchto údajně biocidních prostředků k redukci bakterií měl prý až příliš odvážný název, který se nelíbil Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv, a tak byl přejmenován na Elektrochemicky aktivovanou strukturovanou vodu nebo-li Láska 10 Dokonalá voda.

„Půl litru koupíte za 686 Kč a můžete vyléčit celou smečku včetně manžela. U složení přípravku nám však výrobce něco tají. Výrobce uvádí, že přípravek obsahuje elektrochemicky aktivovanou vodu z 99,37% a sůl z 0,6%. Výrobce sice prozrazuje, že sůl je chlorid sodný, ze kterého se elektrolýzou uvolňuje 300 mg/l aktivního chlóru, ale už mlčí o zhruba 340 mg/l hydroxidu sodného – zřejmě pasivního. To si my, skeptici, nemůžeme přece nechat líbit. Takový pasivní hydroxid sodný zní jedovatě a mohl by té dokonalosti v přípravku ubrat,“ uznávají skeptici.

V nabídce je i Láska 183 na záněty, bolest a nádory jako bylinný sprej pro opeřence, nebo Láska 71, která má řešit nádorová onemocnění. „Na problémy s pohybovým systémem doporučují boswellové kyseliny a monoterpeny, což zní strašně chytře, nicméně kdyby kadidlo skutečně zabíralo, tak všichni věřící v kostelech mají préé a zadarmo, vlastně za pomodlení. Dokonalou Lásku nemusíte koupit jen ve formě kadidla, ale také ve formě litoterapie (tedy širokou nabídkou nerostů na míru vašim neduhům), zoofarmakognozie (tedy samovyčmucháním účinných látek na konkrétní nemoc) nebo ve formě frekvenční audioterapie (tedy pustíte své kočičce například písničku č. 3: „Pejsku náš, co děláš“ a Láska a klid se rozvibruje do všech koutů místnosti. Co je ideální právě pro vás, to vám výrobce doporučí ve své online odborné poradně, případně si můžete prolistovat Magazín anebo pustit videosemináře, kterými vás provede Michal Babka. Michal Babka dokáže rozebrat jakýkoliv problém, nebojí se ani témat jako separační úzkost nebo rakovina a nádory, i když není veterinář nebo humánní lékař, ale tituluje se jako „Srdce Dokonalé Lásky“, což přebije všechno,“ vysvětlují skeptici.

Držitelé Bludných balvanů za rok 2022:

Družstva

Zlatý Bludný balvan: Institut transformační psychologie za rozšíření nabídky psychošmejdů, kteří to snad ani nemyslí zle

Stříbrný Bludný balvan: Dokonalá láska s.r.o za praktický důkaz toho, že Dokonalou Lásku lze vyjádřit i nevyjádřeným louhem či kadidle

Bronzový Bludný balvan: Deaktivátor K za výrobu a prodej přístroje k absorbci vln vyvěrajících z geopatogenních zón

Jednotlivci

Zlatý Bludný balvan: JUDr. Daniela Kovářová za nenormální právní guláš uvařený nad doutnajícími ostatky rodinného práva

Stříbrný Bludný balvan: JUDr. Jindřich Rajchl za úspěšné přetavení strachu, zloby a dezinformace na zboží

Bronzový Bludný balvan: Veronika Vendlová za objev jemnohmotné struktury emocí a aplikaci tohoto objevu v politickém marketingu

Ludmila Hamplová