Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

MZ chce rozšířit množství plně hrazených léků

Povinnost držitele rozhodnutí o registraci držet zásoby léků na jeden až dva měsíce, předefinovat referenční skupiny léků či centrálně nakupovat centrové léky – to jsou některé změny, které v oblasti lékové politiky chystá ministerstvo zdravotnictví. Reaguje tak na situaci na trhu s léky a přetrvávající problémy s nedostatkem některých přípravků. V dnešních Otázkách Václava Moravce České televize, které se problematice věnovaly, si také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek opět postěžoval na přístup některých výrobců (psali jsme také např. zde). Dochází totiž k případům, kdy transparentně neinformují o dodávkách a výpadcích, což má v případě monopolního postavení závažné dopady na pacienty.

Ministr Válek dnes v OVM znovu zdůraznil důležitost chystané novely, která by do konce května měla jít na vládu. Podle ní musí mít dodavatel při přerušení dodávky léčiv zásobu na jeden až dva měsíce, díky čemuž úřady získají prostor na to, aby problém mohly řešit. Podle výrobců ovšem změna povede ke zvýšení cen léčiv, a pokud se adekvátně neupraví, může hrozit odchod držitele rozhodnutí o registraci z českého trhu. To ale Vlastimil Válek odmítá.

„Němci mají tříměsíční povinnost, Finové roční, a tak mohu po Evropě pokračovat. V návrhu EU je daleko delší povinnost,“ poukázal Válek s tím, že ceny léků dnes na dostatek či nedostatek léčiv nemají vliv. Důkazem podle něj je, že v současnosti má největší problémy s výpadky Švýcarsko, které je přitom sídlem největších farmafirem a ceny léků tu rozhodně nejsou nízké.

Novelu chce přitom Válek prohnat zrychleným schvalováním tak, aby v říjnu vstoupila v platnost. Podle ministra bychom díky tomu měli předejít opakování situace s nedostatkem léčiv během nadcházející sezóny.

Změny ale Válek chystá i v dalších směrech. Jením z nich je úprava referenčních skupin léčiv. „Chceme, aby se po mnoha letech redefinovaly kategorie – tedy například ne antibiotika, ale antibiotika penicilinová, taková a taková. V každé kategorii by byl jeden plně hrazený lék, což dnes není – například na nachlazení nebo kašel plně hrazený lék nemáme. Během měsíce, šesti týdnů chceme vypustit návrh do veřejné diskuze a do konce roku bych chtěl kategorie změnit,“ popsal Vlastimil Válek s tím, že množství plně hrazených léků by tak mělo být rozšířeno.

Tento krok kvituje i Česká lékárnická komora. „Referenční skupiny jsou dlouhé roky neměnné, a to je něco co by zasloužilo výraznou revizi, aby tam nebyly porovnávány neporovnatelné přípravky,“ uvedl v OVM prezident ČLnK Aleš Krebs.

Změna DPH léky nezdraží, říká Válek

Ministerstvo ale chystá i další změny. „V příštím roce chci otevřít dva zákony – zákon o zdravotních pojišťovnách a zákon o zdravotním pojištění, kde chci fixovat daleko větší odpovědnost pojišťoven za to, že pacient, který je u nich pojištěn, bude mít zajištěnou péči. S tím souvisejí i léky. Také chci udělat kategorii centrových léků, kde by byly centrální nákupy, jak to funguje v Německu. Chci, aby pojišťovny dělaly výběrová řízení, čímž se výrazně sníží náklady u centrové léčby, kde je nyní exponenciální nárůst,“ přiblížil Válek.

Diskuze se v dnešních OVM dotkla také zvýšení DPH u léků, které jsou dnes zařazeny do nejnižší kategorie, tedy 10 procent. DPH 10 a 15 procent by se totiž mělo sloučit do jedné kategorie 13 či 14 procent. Zdražení léků se ale Válek neobává.

„Už dnes není řada produktů na seznamu SÚKL v nejnižší kategorii, některé jsou dokonce v základní kategorii 21 procent. Já proto prosazuji, aby všechny léky a zdravotnické prostředky byly v nejnižší kategorii. Lidem se léky nezdraží, naopak se některé, například nutridrinky nebo stříkačky a jehly pro diabetiky, zlevní,“ dodává Válek.

-mk-