Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Válek si chce posvítit na výrobce, kteří nehlásí výpadky léků včas

Ministerstvo zdravotnictví by si rádo došláplo na výrobce, kteří ohlašují výpadky na poslední chvíli, třeba jeden den před samotným výpadkem. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka by měli mít zodpovědnost a do hry by mohlo vstoupit i trestní právo. Větší možnosti by pak měla dát ministerstvu do ruky novela zákona o léčivech, která je nyní v připomínkovém řízení. Vedle toho by ministr Válek chtěl jednat o dodávkách se zeměmi, které si jsou schopny léky a aktivní účinné látky vyrábět samy, jako je Jižní Korea či Spojené arabské emiráty, a ve hře je i snaha podpořit výrobu v Česku. Kroky reagující na nedostatek některých léčiv představil Válek na včerejším jednání sněmovního zdravotnického výboru.

„Příčinou nedostatku léků je kromě nečekaně vysoké nemocnosti po celé Evropě i špatné plánování výrobců, kteří neodhadli spotřebu v posledních měsících a nebyli schopni navýšit výrobu dle potřeb nemocných občanů. Naopak příčinou nedostatku léků není český systém stanovování cen a úhrad. V ČR se cena léčiv nijak dramaticky neliší od cen v Evropě, v individuálních případech jsme ale po shodě se zdravotními pojišťovnami schopni ve veřejném zájmu zvýšit cenu, což jsme také opakovaně prováděli,“ uvádí Vlastimil Válek. „Slýcháme, že ministerstvo zdravotnictví v tomto směru nedělá dost. To není pravda, ministerstvo dělá maximum v zákonem daných mantinelech,“ dodává s tím, že na ministerstvu pravidelně zasedá pracovní skupina, která sleduje situaci na trhu s léky a informace zasílá praktickým lékařům.

Zdroj: SZÚ

Podle ministra je přitom velké štěstí, že se loni povedlo schválit změnu zákona, díky níž je možné hradit léky, které jsou registrované v jiném státě EU. Díky tomu se povedlo dovézt 150 tisíc balení antibiotik. Vedle toho se po jednáních s výrobci podařilo urychlit plánované dodávky 240 tisíc balení. Tři výrobci ovšem jednání odmítli.

Že budeme mít na firmy brzy silnější páku, si ale Válek slibuje od novely zákona o léčivech, která je nyní v připomínkovém řízení a měla by jít v květnu na vládu. Ta přichází například s tím, že pokud dodavatel oznámí přerušení dodávek na český trh, musí zajistit dodávky po dobu jednoho až dvou měsíců podle toho, zda už nějaké výpadky předtím měl. Nyní se totiž děje to, že výpadky bývají oznámeny na poslední chvíli třeba den před samotným výpadkem. Novela má taky umožnit monitorování důvodu výpadků a distribuci po českých lékárnách.

„Měl by být daleko tvrdší přístup k firmám. Dostaly obrovskou svobodu, vydělávají velké peníze, ale za to se také čeká velká odpovědnost, která je spojená i s etikou. To zmizelo. Teď jsme se dostali do velmi svízelné situace, která je celoevropská. Na státní úrovni se snažím prosadit zákon, který nám umožní mít trumfy v rukách. Když má firma monopol, protože zlikvidovala konkurenci nebo ji skoupila, a pak řekne, že má error a tři měsíce nic nebude, ale v sousední zemi lék je, tak nemáme nástroj s tím něco dělat. Je proto třeba pokračovat v legislativě,“ podtrhává Vlastimil Válek, který chce novelu prosadit co nejrychleji.

Zdroj: SÚKL

Při přerušení nebo ukončení dodávek by sice měla být věc nahlášena dva měsíce předem, ale zároveň je výpadek možno nahlásit až v den, kdy k problému dojde. Mnohdy tak nelze dodavatele potrestat, protože neporušuje zákon. Příkladem je společnost Cheplapharm, která dodává lék litalir k léčbě leukémie. Ministerstvo pak musí složitě a zdlouhavě vyjednávat o tom, jak pacientům léky zajistit, i když by šlo situaci zabránit včasným ohlášením problému a pravdivým informováním ze strany výrobce.

„Požádal jsem odbor ministerstva, aby se na věc podíval z pohledu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a z hlediska trestního práva. Firma musí nést odpovědnost za to, že se u výrobku, který slíbí, že dodá a má na něj monopol, se najednou začne vymlouvat, že ho dodat nemůže, i když jsou země, kam ho dodává,“ zlobí se Válek.

„Pojďme schválit novelu zákona předkládanou ministerstvem, která zavádí výrazné možnosti sankcionování za přerušení dodávek. Tím uvolníme regulátorovi ruce tak, aby mohl zjednat pořádek. V tu chvíli očekávám, že reakce průmyslu bude taková, že si už netroufne nejednat, nereagovat nebo se podobným způsobem chovat k autoritám,“ apeluje také poslanec Petr Fifka (ODS).

Chystá se sektorová analýza

Ministerstvo ale plánuje i další kroky. „Bavili jsme se o podpoře prodeje generik, na kterých jsou minimální marže. Pak není zájem generika vyrábět. Odolnost českého trhu ale musíme zvýšit také tím, že budeme alespoň u části produktů soběstační. Tady vidím tři cesty. Tou první je sáhnout k těm, kteří tu už fabriky mají. Je jedno, co vyrábějí, jestli lék, nebo vakcíny. Druhá věc je mít ve hmotných rezervách dostatek aktivních účinných látek tak, aby velké lékárny mohly aktivní látky získat a po určitou dobu vyrábět čípky a některé další formy. A pak bychom měli pomoci univerzitám, kde je farmaceutická fakulta, zkusit vybudovat závod, který by vyráběl generika, a to i ve smyslu, že by to bylo nějak subvencované cestou pojišťoven nebo státu. To je věc, kterou bych chtěl dostat do legislativy – v příštím roce bych chtěl otevřít zákon o zdravotních pojišťovnách. Letos bych chtěl, abychom schválili zákon o léčivech a také chci, aby byl předložen zákon o propojení SZÚ, hygien a laboratoří,“ přibližuje Válek.

V plánu přitom je sektorová analýza, která by zmapovala výrobu účinných látek a léčiv v Česku. Tu by mohla finančně podpořit Technologická agentura ČR. Požadavek už je hotový, zadat a realizovat by ale teď analýzu mělo ministerstvo průmyslu a obchodu. Ve spolupráci s odborníky pak také ministerstvo zdravotnictví chystá strukturu aktivních látek, které by měly být v hmotných rezervách.

„Bohužel jsme se nesoustředili na země typu Jižní Korea, Japonsko, Turecko či Spojené arabské emiráty, které mají svoje fabriky vyrábějící léky i aktivní účinné látky a nejsou tak závislé na dodávkách z Číny a Indie. Chtěli bychom všechny tyto země oslovit, což jsme zatím udělali u dvou. Pokud je lék bezpečný, kvalitní a výroba splňuje všechny podmínky, chceme standardním procesem léky do ČR dostat, abychom zvýšili odolnost českého trhu a portfolio,“ dodává Válek s tím, že nejdále jsou jednání s Jižní Koreou.

Situaci na trhu s léky velmi prožívá nejen ministerstvo zdravotnictví, SÚKL či SZÚ, jejichž vedení se včerejšího zasedání výboru zúčastnilo, ale i samotní poslanci zdravotnického výboru. Řada z nich z vlastní praxe dosvědčila, jak závažná situace je, a žádala od ministerstva okamžité řešení. Mezi diskutovanými návrhy zazněla například pobídka domácí výroby.

Michaela Koubová