Foto: Radek Čepelák

Naším dlouhodobým cílem je dělat prediktivní medicínu, říká ředitel IKEM

O velkých mezinárodních inovacích, které přicházejí do tuzemského zdravotnictví, ale i o aplikacích vyvinutých v rámci vlastního nemocničního IT týmu, hovořil na summitu Zdravotnického deníku Technologie a inovace ve zdravotnictví ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michal Stiborek. „Dbáme na to, aby zásadní inovace nejen pomohly pacientům, ale abychom prošli celým procesem od vytipování technologie nebo inovace přes její implementaci, až k tomu, aby byly životaschopné i její úhrady,“ řekl Stiborek, jenž za jeden z dlouhodobých cílů technologických změn považuje i rozvoj prediktivní medicíny.

Z velkých inovací, které zavedl IKEM, zmínil jeho ředitel MMDx, tedy využití molekulárního mikroskopu na zpřesnění diagnostiky odhojení transplantovaných orgánů, konkrétně ledvin a srdce, dále program virtuálního excelentního centra zaměřeného na kardiovaskulární choroby a diabetologii CarDia a virtuální realitu s 3D modely orgánů. „Pokoušíme se i o inovace vytvářené našimi vlastními vývojovými silami, o různé aplikace, ať už jde o aplikaci pro komunikaci s pacienty IKEM online, nebo zCase, což je aplikace pro propojení kardiocentra se Zdravotnickou záchrannou službou. Vyvinuli jsme i aplikaci zScanner, která slouží k zaslání obrazových informací od pacientů k lékařům.“ shrnul Stiborek.

Na summitu vystoupili v rámci bloku Globální technologické inovace, jejich medicínské a ekonomické přínosy a vstup nových technologií do českého zdravotnictví (zleva) lékař Neurochirurgické kliniky Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem Petr Vachata, primář kardiologického oddělení Nemocnice na Homolce Petr Neužil, ředitel IKEM Michal Stiborek, ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda, ředitel FN Hradec Králové Aleš Herman a přednosta Neurologické kliniky1. LF UK a VFN v Praze Robert Jech.

Na summitu Zdravotnického deníku podrobněji hovořil o programu MMDx, který v IKEM používají půl roku a který je v Evropě unikátní. „IKEM je třetím pracovištěm na světě, který touto metodu používá, po jedné komerční laboratoři v USA a jedné v Kanadě. Jsme zároveň prvním zdravotnickým zařízením na světě, které tuto metodu nabízí v rámci všeobecného zdravotního pojištění,“ uvedl Stiborek.

Dlouhá ale efektivní jednání s plátci

Metoda MMDx je velmi sofistikovaným řešením. „Jde o využití molekulárního mikroskopu ke zjištění, dochází-li k rejekci transplantovaného orgánu. Při poškození transplantovaného orgánu dochází k aktivaci biologických drah a tvorbě specifických mRNA. Pomocí čipové technologie jsou najednou kvantifikovány tisíce molekul mRNA, které jsou pak vyhodnoceny machine-learning algoritmem a porovnány s referenčním setem tisíců změřených biopsií ledvin a srdcí. Výsledkem je pak grafické zobrazení vyšetřované biopsie na pozadí referenčního setu biopsií, které jsou obarveny podle typu rejekce,“ popsal ředitel IKEM.

Na druhém ročníku summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví vystoupil i premiér Petr Fiala.

„Zajímavé je, jak dlouho nám trvalo uvedení technologie, která je tak unikátní, inovační a globálně nová. V roce 2019 jsme zahájili první setkání s vynálezcem této technologie, profesorem Halloranem (významný americký nefrolog Philip F. Halloran – pozn. red.). To byl začátek našich debat s ním o tom, co technologie vlastně umí, co by mohla přinést nám a našim pacientům. A do doby, než jsme měli profinancováno první vyšetření, uběhly řádově tři roky,“ řekl Stiborek.

Jednání s pojišťovnami byla podle něj dlouhá, plátce ale velmi pochválil. „Myslím si, že odvedli obrovskou průkopnickou práci, protože jsme na začátku měli opravdu málo informací. A za dva roky debat se zdravotní pojišťovnou jsme specifikovali případné pacienty, kteří jsou pro tuto léčbu vhodní, našli jsme metodiku i způsob úhrady. A rozběhlo se to tak dobře, že jsme schopni používat tuto metodu nejen směrem k našemu vlastnímu transplantačnímu programu, ale poskytnout ho i jiným transplantačním centrům v České republice i v zahraničí.

Skvělé výsledky, velké úspory

„A protože by nemělo smysl tuto technologii zavádět na více místech, snažili jsme se udělat vše pro to, aby když nějaké transplantační centrum tuto službu potřebuje, nebyli jejím vyžádáním tamní lékaři zatížení. Aby žádání o naší službu bylo jednoduché a relativně intuitivní,“ řekl Stiborek. IKEM proto k MMDx vytvořil i informační portál, který krom jiného zahrnuje jednoduchý objednávkový systém, včetně možnosti objednat si i potřebný odběrový materiál.

Publikum se na summitu dobře bavilo a často i zapojovalo do diskusí zajímavými dotazy.

Výsledky implementace MMDx v IKEM jsou po půl roce jednoznačně pozitivní – vedla ke snížení počtu retransplantací i rebiopsií, došlo ale díky ní i k úspoře léčiv a zkrácení doby hospitalizace pacientů. U 25 pacientů navíc lékaři nemuseli sáhnout k provedení plazmaferéz, tedy k oddělení krevní plazmy od krevních tělísek. Zpřesnění diagnostiky pomocí MMDx podle Stiborka umožňuje zefektivnit a personalizovat léčbu pacientů a zabraňuje zbytečné léčbě u pacientů s negativním nálezem. Kromě rutinní diagnostiky lze navíc MMDx systém využít i při klinických studiích hodnotících efekt léčby či pro pochopení patofyziologie transplantovaných orgánů.

„Úspory – ať už ekonomické, ale hlavně ty týkající se komfortu pacienta – jsou opravdu signifikantní a zdá se, že díky tomu, že naši lékaři byli schopni identifikovat inovaci a technologii, která je do praxe úplně nejnověji zavedenou technologií, může mít Česká republika velice důležité pracoviště i v rámci celé Evropy,“ zhodnotil ředitel IKEM.

Čelit zvyšujícímu se počtu pacientských požadavků

Michal Stiborek na summitu popisoval i klíčové inovace, které vytvořili přímo experti IKEM. „Tyto inovace menšího rozsahu, které děláme proto, abychom zvýšili komfort pacientů a abychom optimalizovali průchod pacienta naším zdravotnickým zařízením. Jde především o komunikační platformy, které jsou vyžadovány našimi pacienty,“ uvedl Stiborek.

Přátelská atmosféra prvního dne summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví.

Zároveň upozornil i na to, že velký podíl mezi pacienty IKEM tvoří lidé starší 65 let, u nichž je technická gramotnost obecně výrazně nižší než u mladších ročníků. „Ale i tihle lidé mají většinou děti a vnoučata, kteří jim s komunikační činností pomáhají. A my zároveň víme, že pokud máme vyřizovat stále se zvyšující počet požadavků ze strany pacientů, zvyšovat nějakým rozumným způsobem kvalitu poskytované péče a nezvyšovat prostorovou a personální náročnost, musíme hledat nové způsoby,“ vysvětlil ředitel IKEM.

„Jedním z takových způsobů, který jsme vyvinuli, je pacientská aplikace IKEM Online, která slouží ke komunikaci s pacientem a k zaznamenávání a reportování dat v našem nemocničním informačním systému,“ vysvětlil ředitel IKEM. Aplikace obsahuje mnoho komponent. Pacienty například upozorňuje na léky – pacient je přímo propojen s medikací v informačním systému IKEM a veškeré změny se propisují do připomenutí v aplikaci. Pacientům také připomíná návštěvy a kontroly, ukazuje laboratorní výsledky a jejich trendy, které mají v informačním systému nemocnice k dispozici zdravotníci. Aplikace také ukládá lékařské zprávy, umožňuje sdílet lékařské zprávy lékařů mimo IKEM nebo načítá data z Apple Health a Android Health a přenáší se je do systému IKEM.

IT s lékaři ruku v ruce

Za rok provozu už aplikaci IKEM Online užívá 7 tisíc pacientů, sešlo se v ní už více než 200 tisíc lékařských a laboratorních zpráv a desetitisíce výsledků měření pacientů. „Je pro nás mimořádně důležité, že nám naši pacienti sdílejí své údajů našich – ať už se to týká fyzické aktivity, měření hmotnosti, sdílení krevního tlaku nebo kompletní srdeční aktivity. Jde o data, která sice zatím neumíme plně strojově vyhodnocovat a pracovat s nimi tak, jak bychom si přáli, ale budou tvořit základ toho, abychom byli do budoucna schopni dělat nějaké prediktivní modely,“ řekl Stiborek.

Mezi účastníky summitu nechyběl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek (vlevo) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Ve spolupráci s lidmi, kteří jsou ochotni sdílet svá data a mají pozitivní vztah k technologiím, tak odborníci z IKEM vytvářejí něco, co jim v budoucnu umožní posunout léčbu na vyšší úroveň. „Našim dlouhodobým cílem je dělat prediktivní medicínu,“ vysvětlil ředitel IKEM.

Podle něj má IKEM štěstí jak na lékaře nakloněné technologickým inovacím, tak na IT oddělení. „Jeho šéf Petr Raška dokázal, že je u nás IT oddělení skutečným tahounem změn a nových postupu. Když jsem se sám sebe ptal, proč nemá naše IT oddělení podobné problémy jaké zažívají lidé v jiných nemocnicích, došel jsem k tomu, že zásadní je přístup. Bariéra mezi IT oddělením a lékaři u nás nevzniká díky přístupu, kdy se šéf tohoto oddělení snaží vytvořit klima, v němž není žádná otázka ze strany lékařů špatná, snaží se lékaře pochopit a neříká jim, že něco nejde. A pokud v takovém klimatu mají o spolupráci zájem i lékaři – a to ti naši mají – daří se věci posouvat,“ uzavřel Michal Stiborek.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za podporu summitu společnostem Roche, Zentiva, ORCZ, Medtronic, Medicalc, Novartis, Alk, Akeso, EUC, MyCom, Satum a zdravotním pojišťovnám VZP, ZP MV a RBP.

Kuloární diskuse o přestávce mezi jednotlivými bloky summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví.
Účastníci 2. ročníku summitu Zdravotnického deníku měli příležitost poznat mnoho užitečných názorů na nové technologie a inovace ve zdravotnictví.