Ilustrační foto: Wikipedie/Mercurywoodrose

Pandemie covidu vzala lidstvu 337 milionů let života, konstatovala WHO

Koronavirová pandemie zmařila dohromady 336,8 milionu let života svých obětí, kterých bylo jenom v letech 2020 a 2021 kolem 14,9 milionu, spočítala Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž tento odhad ukazuje skutečný rozměr pandemie. Nová zpráva včak přináší i informace pozitivní, například o poklesu výskytů nových případů HIV.

WHO spočítala, že v průměru byl život jedné oběti covidu zkrácen o zhruba 22 let. Pandemie podle statistiky organizace negativně dopadla i na globální boj proti přenosným nemocem, protože očkovací a zdravotnické služby dočasně nefungovaly. Ubylo tak očkování proti spalničkám, tetanu a dalším nemocem a častěji se vyskytovaly malárie a tuberkulóza.

WHO rovněž vyjádřila obavu, že do poloviny tohoto století vzroste roční počet úmrtí na nepřenosné nemoci na zhruba 77 milionu, což znamená téměř 90procentní nárůst oproti roku 2019.

Už před rokem 2019 WHO zaznamenala výrazné nárůsty u smrtelných onemocnění srdce a dýchacích cest a rakoviny. Tento trend posílil nárůst počtu obyvatel planety a rostoucí očekávaná délka života. Pravděpodobnost úmrtí na tyto nemoci v uplynulých desetiletích ale ve skutečnosti klesla.

Dnes zveřejněná zpráva WHO přináší i jiné pozitivní informace: V roce 2021 bylo 1,5 milionu milionů nových infekcí HIV globálně, což představuje pokles nových infekcí HIV o 32 procent ve srovnání s rokem 2010. Míra výskytu přitom klesla ve všech světových regionech, pokles byl nejsilnější (o 58 procent) v regionu s největším výskytem HIV – v západní a střední
Africe.

-red