Foto: Město Louny

V Lounech chybí pediatři i zubaři. Město je láká na náborové příspěvky

Jako jediné okresní město v kraji nemají Louny svou vlastní nemocnici. Lidé proto musejí dojíždět do vzdálených nemocnic ve Slaném, Žatci a Mostě. Lounská radnice chce nalákat pediatry i další lékaře na náborové příspěvky i bydlení. U peditarů se jedná o příspěvek 500 tisíc korun, u ambulantních specialistů, stomatologů a praktických lékařů činí příspěvek 300 tisíc korun. Uvedl to starosta města Milan Rychtařík.

„Potýkáme se s nedostatkem lékařů, v tuto chvíli je kritický stav u pediatrů,“ sdělil starosta. Dodal, že by bylo ideální, kdyby ve městě začali ordinovat nejméně dva lékaři. Obvodních lékařů by město uvítalo okolo dvou až čtyř.

Kromě náborových příspěvků je město připraveno zřídit lékařům i ordinaci v centru města a také jim poskytnout městský byt 3 plus 1. Letáky s nabízenými výhodami budou lékaře do města lákat v odborných lékařských časopisech. Rychtařík by také chtěl, aby se dostaly na lékařské fakulty v Praze a Plzni. „Je potřeba sdělit, že my jako samospráva máme relativně málo nástrojů a tohle je motivační bonusový program, který můžeme nabídnout. Řešíme situaci za stát, ministerstvo zdravotnictví a za zdravotní pojišťovny,“ uvedl starosta.

V Lounech chybí také zubní pohotovost, což je podle slov starosty způsobeno tím, že stomatologové o víkendech sloužit nechtějí. Nejbližší pohotovost je v Bílině na Teplicku, případně se mohou vypravit do 60 kilometrů vzdáleného krajského města. Aby mohla pohotovost v Lounech fungovat, byla by potřeba asi čtyř zubařů, kteří by se střídali, doplnil Rychtařík.

Městu chybějí i další odborníci. Na podzim zřejmě nastoupí cévní neuroložka. Soukromá poliklinika, jež se ve městě nachází, je podle starosty centrem zdravotní péče. „Je tam nejvíc lékařských kapacit,“ řekl Rychtařík, další odborníci jsou v soukromých ordinacích v různých částech města. Starosta dodal, že se přiklání k tomu, aby se žatecká nemocnice stala součástí Krajské zdravotní. Podle něj by se tím zdravotní péče v okrese zlepšila.

ČTK