Foto: Needpix

Výrobci: Zdravotnické prostředky a léky by měly mít nulovou DPH

Zdravotnické prostředky, služby a léky by podle Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků měly mít nulovou DPH. Na dotaz ČTK to uvedla předsedkyně představenstva asociace Jana Vykoukalová. Sjednocení na nižší sazbě 12 procent ale vítá, některé prostředky v současné době mají DPH i 21 procent. Povede tak i ke snížení jejich ceny. Podle vyjádření právníka Jakuba Krále, který připravoval českou legislativu týkající se zdravotnických prostředků, ministři při odhadech úspor snížení daně vycházejí z nepřesných dat.

„Ideální situací by bylo pro celou skupinu související se zdravotní péčí, jako jsou léky, zdravotnické prostředky a zdravotní služby, uplatňovat nulovou sazbu DPH. Mohlo by tím skončit neustálé přelévání státních financí z ‚jedné kasy do druhé‘,“ uvedla Vykoukalová.

V současné době je podle Vykoukalové menšina zdravotnických prostředků v desetiprocentní sazbě, prostředky předepisované na poukaz v patnáctiprocentní a zejména přístrojová technika má DPH 21 procent. „Sjednocení daňové sazby tudíž vítáme a pro výrobce a dodavatele to bude pozitivní krok. Na rozdíl od léků se bude jednat o snížení koncové ceny zdravotnických prostředků,“ dodala. Úspora to bude podle ní pro pacienty i zdravotní pojišťovny.

U léků se má DPH změnit ze současných deseti procent na 12 procent. Podle šéfa České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Filipa Vrubla se navýšení projeví hlavně v rozpočtech zdravotních pojišťoven.

„Tato změna je bude stát navíc asi 1 až 1,5 miliardy korun. O to méně budou pak mít zdravotní pojišťovny na vstup nových inovativních léků nebo na rozšiřování dostupnosti léčiv širšímu spektru pacientů,“ sdělil ČTK. Na pacienty dopadne podle něj změna u volně prodejných léčiv, antikoncepce nebo kojenecké výživy. „Zde se dá očekávat, že navýšení sazby DPH bude plně promítnuto do koncové ceny,“ dodal.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pátek uvedl, že změny DPH budou mít na zdravotnictví pozitivní dopad, ušetří podle něj 3,2 miliardy korun. Z celkových nákladů na léky a zdravotnické prostředky podle něj má část za deset miliard korun v současné době desetiprocentní DPH, která se zvýší, a část za 100 miliard korun patnáctiprocentní daň, která by měla klesnout.

Podle vyjádření Jakuba Krále (rozhovor s ním ZD přinesl zde) ale tato čísla neodpovídají realitě. „Už jen léky na recept a takzvané zvlášť účtované léčivé přípravky, které zcela prokazatelně spadají do desetiprocentní sazby DPH, dalece překračují deset miliard korun,“ napsal. Zvlášť účtovaná jsou léčiva, která předepisují přímo centra specializovaná na léčbu nejvážnějších chorob.

Podle materiálu k jednání o úhradách zdravotní péče se zdravotními pojišťovnami stály loni léky na předpis 41 miliard korun, centrová léčiva 27 miliard a zdravonické prostředky na poukaz 10,5 miliardy korun.

Podle Krále neodpovídá ani to, že náklady na zdravotní prostředky jsou desetinásobné proti nákladům na léky. V rozpočtech zdravotních pojišťoven jsou ale jak v kategorii prostředků na poukaz, tak v rozpočtech nemocnic, které materiál od injekčních stříkaček přes nemocniční postele po zdravotní přístroje v ceně desítek milionů korun nakupují. Náklady nemocnic tvoří více než polovinu ze zhruba 420 miliard korun, které byly loni vydané na zdravotní služby.

-čtk-