Foto: FNB

Na Bulovce spadl přetížený výtah s 13 lidmi

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka dnes po páté hodině odpoledne spadl výtah z druhého spadl do výtahové šachty. V tu chvíli se v něm nacházelo 13 lidí, o sedm víc, než je maximální kapacita výtahu. Pražští hasiči uvedli, že při zásahu zachránili všechny pasažéry, z toho jednu zraněnou osobu předali záchranné službě. Při pádu výtahu se zranila zhruba sedmdesátiletá žena, která si podle záchranářů zlomila nohu a skončila na ortopedii, ostatní lidé vyvázli bez zjevných zranění.

„Zraněná žena okolo 70 let je při vědomí, má zlomenou nohu a po zajištění byla převezena k další péči na ortopedii,“ informovala pražská záchranná služba na sociální síti Twitter. Ostatních 12 lidí z výtahu převezli záchranáři preventivně na centrální příjem Bulovky, všichni jsou nicméně bez zjevných zranění. Hasiči uvedli, že společně s bezpečnostní službou zajišťují zřícený výtah.

„V době pádu bylo ve výtahu celkem 13 osob, a to i přes maximální kapacitu 6 osob,“ upozorňují Hasiči Praha na Twitteru. Podle vyjádření nemocnice byly mezi cestujícími i čtyři děti. „Všichni jsou nyní v péči lékařů, nikdo není v ohrožení života,“ informovala nemocnice. Policie případ prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Mluvčí pražské policie Jan Rybanský uvedl, že výtah spadl z druhého patra. Na místo dorazil servisní technik, kriminalisté i policisté místního oddělení. „Budeme zjišťovat, proč a za jakých okolností výtah spadl,“ sdělil Rybanský.

Mluvčí nemocnice Bulovka Eva Stolejda Libigerová pro ČTK uvedla, že výtah spadl v budově číslo tři, kde působí oddělení ORL a která patří pražskému magistrátu. „My si tuto budovu pronajímáme, z technického hlediska pod nás nespadá,“ uvedla mluvčí. Pracovníci nemocnice spolu se složkami integrovaného záchranného systému aktuálně pomáhají lidem z výtahu.

Výtah byl po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se zřejmě kvůli přetížení, uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Svoboda uvedl, že zřícení výtahu v nemocniční budově byla nešťastná událost a zjevně zbytečná nehoda. „Podle mých informací z místa byl výtah po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se nejspíš opravdu kvůli přetížení – jel v něm dvojnásobek lidí. Dbejte prosím limitů a nezapomínejte na bezpečnost svoji ani ostatních,“ napsal na Twitteru.

Informace o příčinách pádu bude chtít od vedení nemocnice ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Jsem v kontaktu s vedením nemocnice a budu chtít kompletní informaci o příčinách pádu a opatřeních, aby se situace neopakovala,“ uvedl Válek na Twitteru. Poděkoval také pražským hasičům a záchranářům za rychlý zásah.

ČTK