Ilustrační foto: Flickr, licence: Public Domain

Německý parlament schválil reformu financování dlouhodobé péče

Reformě, která má zajistit, aby dlouhodobá péče byla rovněž dlouhodobě ufinancovatelná, dala zelenou horní komora německého parlamentu. Větší měrou se na příspěvcích na péči mají podílet bezdětní lidé. Naopak ti, kteří vychovají děti, mohou počítat s nižším zvýšením pojistného. S odkazem na vládní návrh reformy financování dlouhodobé péče to uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Spolková rada (Bundesrat), tedy horní komora německého parlamentu, schválila definitivní podobu reformy financování dlouhodobé péče. Základním prvkem je všeobecné navýšení příspěvků na sociální pojištění, z něhož je dlouhodobá péče hrazena. Podle politiků systém musí být schopen reagovat na nepříznivý demografický vývoj, musí být tedy “odolný vůči budoucnosti”.

Financování dlouhodobé péče bude reformováno ve dvou krocích. Už od 1. července tohoto roku dojde ke stabilizaci finanční základny, což povede ke zlepšení finanční situace systému už od ledna roku 2024. Znamená to, že k 1. červenci se všem pojištěncům mírně zvýší sazba pojistného na dlouhodobou péči, a to o 0,35 procentního bodu.

Děti sníží Němcům odvody

Druhým krokem pak bude větší zohlednění počtu vychovaných dětí při stanovování sazby pojistného. Spolková vláda tak vyjde z rozhodnutí Spolkového ústavního soudu z loňského dubna, které zákonodárcům nařizuje, aby více zohlednili právě “rodičovské úsilí a počet vychovaných dětí”.

V tomto ohledu zákonodárci šli skutečně „až na dřeň”. Bezdětným pojištěncům se sazba pojistného zvýší o dodatečných 0,6 procentního bodu, naopak lidé, kteří vychovají dvě až pět dětí, se bude sazba snižovat. A to o 0,25 procentního bodu na každé dítě právě od druhého až do pátého dítěte, ale pouze do věku 25 let dítěte. Tuto “slevu” na pojistném tedy nebudou mít lidé přiznánu napořád.

Od ledna příštího roku se ale také zvýší příspěvek na péči a na věcné ambulantní dávky, a to o pět procent. V dalších letech se zvyšování peněžních i nepeněžních benefitů bude zvyšovat podle cenového vývoje. Ne však automaticky každý rok, nýbrž od 1.1.2025 a od 1.1.2028, jak uvádí na svých webových stránkách spolková vláda.

Rozšíří se také nárok na příspěvek na péči. To znamená náhradu mzdy, která se vyplácí, když lidé nemohou pracovat, protože pečují o blízkého příbuzného. Tato podpora bude k dispozici po dobu až deseti pracovních dnů na osobu, která v daném kalendářním roce péči potřebovala či potřebuje.

Experti reformu kritizují, Spolková rada má doporučení

Přestože reforma financování dlouhodobé péče dostala ve Spolkovém parlamentu zelenou, někteří členové Spolkové rady si neodpustili drobnou kritiku. Spolková rada vyzvala spolkovou vládu, aby s reformou neusnula na vavřínech a „okamžitě zahájila další reformní kroky”, cituje Spolkovou radu odborný deník Deutsches Ärzteblatt. Podle politiků jsou totiž stávající opatření pro zajištění dlouhodobé finanční stability systému dlouhodobé péče nedostatečná.

S ještě tvrdší kritikou přišlo Sociální sdružení VdK (Sozialverband VdK), které oznámilo, že hodlá proti reformě podniknout právní kroky. „VdK bude žalovat reformu péče a obrátí se k soudu proti časovému limitu pro odstupňované sazby příspěvků pro rodiče od druhého dítěte. Nerovné zacházení s rodiči s více dětmi ve srovnání s rodiči pouze s jedním dítětem je nepřijatelné,“ uvedla pro Deutsches Ärzteblatt prezidentka VdK Verena Benteleová.

Reforma dlouhodobé péče v jejích očích „zůstává velkým zklamáním“. Zvýšení příspěvku na péči podle Benteleové na vyrovnání vysoké inflace nestačí a zvýšené ošetřovné mnozí rychle spotřebují. Také ostatní sociální organizace a zdravotní pojišťovny záměry opakovaně kritizovaly jako nedostatečné, uvedl deník Deutsches Ärzteblatt.

Zdeňka Musilová