Foto: Pixabay

Půl milionu a městský byt. Louny lákají nejen chybějící pediatry 

Město Louny tíží zoufalý nedostatek dětských lékařů, praktiků pro dospělé i specialistů.  Radnice se proto snaží motivovat chybějící lékaře půl milionem korun, městským bytem v centru a pomocí s vybavením ordinace. Informaci oznámil starosta města Milan Rychtařík (ANO). 

Dva praktikující pediatři ve městě jsou už v důchodovém věku a mladí lékaři chybí. „Pro pediatra nabízíme náborový příspěvek ve výši půl milionu korun, držíme pro něj byt 3+1 v centru města a nabízíme i možnost zřízení ordinace v centru města,“ uvedl starosta města Milan Rychtařík, který má v gesci zdravotnictví. 

„Potřebovali bychom urgentně alespoň dva dětské lékaře, dva až čtyři praktiky pro dospělé, a dále různé specialisty. Těm nabízíme 300 tisíc korun náborový příspěvek plus veškeré ty benefity, které jsem vyjmenoval v té první nabídce,“ doplnil starosta. 

Celkově má město na pobídky pro lékaře připraveno 5 milionů korun. „Louny jsou díky svému historickému centru, krásné krajině Českého středohoří, jehož jsou branou, a těsnému sousedství se Středočeským krajem a Prahou ideální volbou pro ty, kdo rádi sportují, chtějí mít klid, současně nižší pořizovací náklady za pozemek a bydlení obecně, dostatek míst ve školkách a školách, přitom to mít díky dálnici D7 kousek do Prahy,“ vypočítal další benefity mluvčí radnice Marcel Mihalik.

Nedostatek pediatrů je v České republice dlouhodobým problémem. Tématu se Zdravotnický deník mnohokrát věnoval, například v rozhovoru s předsedkyní Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alenou Šebkovou.

-ns-