Foto: Freepik.com

Odpovědnost za dostupnost léků by měly nést zdravotní pojišťovny i farmafirmy, píše server

Ministerstvo zdravotnictví přichází s řešením v oblasti dostupnosti léků v České republice. Léčivé přípravky by pro klienty nasmlouvávaly zdravotní pojišťovny, které by jednaly přímo s výrobci. Pokud některá z farmafirem nedodrží uzavřenou smlouvu, bude jí udělena sankce. Informace přinesl server Lidovky.cz.

Farmaceutická firma bude dle návrhu odpovědná za to, aby svůj lék dostali všichni pacienti, kteří ho potřebují. Pokud by tak neučinila, bude potrestána sankcemi. Pojišťovny zase musí dohlédnout na to, aby byl zajištěn dostatečný počet léčiv. Náměstek ministra zdravotnictví uvedl, že tendry se budou dělat kvůli lékům, které mohou být dlouhodobě nedostupné. „Pojišťovny si totiž dodávky léků nejprve vysoutěží a potom s výrobcem podepíšou závaznou smlouvu. Ta bude obsahovat nejenom cenu, ale i požadovaný počet balení,“ popsal pro server Dvořáček.

Řešení má svá rizika

Podle ředitele České asociace farmaceutických firem Filipa Vrubela, kterého server oslovil, ale takové řešení problémy s dodávkami léků pouze prohloubí, protože se zvýší monopolní postavení některých výrobců, a hrozí tak riziko, že pokud se někteří z těchto výrobců dostanou do „úzkých“, Česko nebude mít žádnou náhradu.

Ani odpovědnost pojišťoven za dostatek přípravků není podle Vrubela správná. Podle něj by pojišťovny slíbily výrobcům vyšší cenu v případě, že by se zavázaly nejen k dodávkám vlastních léků, ale i ke kompenzaci nedostatkových přípravků od konkurenčních společností.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která tendry umožní, by podle serveru měla být dokončena v září, stejně tak jako zákon o zdravotních pojišťovnách, který zpracovává ministerstvo financí. Vláda by měla mít oba návrhy k dispozici do konce letošního roku. Samotné zdravotní pojišťovny se k návrhu prozatím moc nevyjadřují.

-red-