Foto: Wikimedia

Program Národního screeningového centra cílí na včasnou detekci hepatitidy C u drogově závislých

Virová hepatitida C (HCV) se vyskytuje asi u tří procent světové populace a ročně na ní zemře až půl milionu lidí. Jenom v České republice se jí ročně nakazí 900 až 1000 osob, zpravidla intravenózní uživatelé drog. Na konferenci neziskové organizace Podané ruce to řekl Nikola Štourač z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS). Současně představil pilotní projekt Národního screeningového centra (NSC), spolufinancovaný Evropskou unií, zaměřený právě na včasnou detekci hepatitidy C u uživatelů drog.

„Cílem je zjistit, jaká je nyní situace, nalézt slabá místa péče a zlepšit je,“ řekl Štourač k záměrům programu, který NSC spustilo na začátku letošního roku a trvat má až do konce června 2026. Jeho autoři věří, že programem za dobu jeho fungování projde asi 3000 osob, konkrétně dospělých uživatelů drog. U přítomných hostů v sále toto ambiciózní číslo vzbudilo mírné pozdvižení, neboť je obecně známo, že komunita drogově závislých je velice těžko přístupná.

Štourač vysvětlil, že se k uživatelům drog dostávají přes nízkoprahová centra, které již mají drogově závislé podchycené. „Potenciální účastníky pozveme k programu, a potom záleží na tom, zdali jsou ochotní participovat… Je to zcela dobrovolné,“ upřesnil zaměstnanec ÚZIS. Důležitou součástí programu je terénní práce, při které budou drogově závislí testování na HCV, a to jak z krve, tak ze slin. Celkově se do programu zapojí desítky specializovaných center po celé České republice.

„Eliminace hepatitidy C je možná, a to, co je třeba, je docela jednoduché – je to včasná detekce, screening a to je záměr tohoto projektu,“ shrnul dále Štourač. Dodal rovněž, že pokud se metodologie programu ukáže být úspěšná, prosadí ji jako nový standard.

Štourač téma pilotního programu uvodil několik statistikami, týkajícími se uživatelů drog v tuzemsku. Upozornil například na výsledky regionálního srovnání v užívání drog. Nejvíce se v napříč republikou užívá metamfetamin (pervitin), v hlavním městě je pak ihned v závěsu buprenorfin a za ním heroin. Odhaduje se, že v Česku celkem injekčně drogy užívá asi 40 tisíc lidí, přičemž HCV má více než každý třetí z nich. Přibližně 70 procent z této skupiny pak má hepatitidu C v chronickém stádiu. To dohromady činí asi 10 tisíc osob. Testováním je přitom dosud podchycena pouze asi desetina celkového počtu uživatelů tvrdých drog.

Filip Krumphanzl