Ilustrační foto: Flickr

Umělá inteligence zlepšuje úspěšnost asistované reprodukce. Stroj vybírá, které embryo použít

Když si pár přeje dítě, ale nedaří se počít, zajdou na specializovanou kliniku, kde jim s úspěšným spojením pohlavních buněk pomůže lékař. Rozhodnutí, které ze zárodků ženě implantovat, představuje v celém procesu zásadní roli, neboť ani trénované lidské oko obvykle nedokáže s určitostí poznat, které embryo má větší šanci na „uchycení“ a které nikoliv. Ovlivňujících faktorů je příliš mnoho. Právě s tím již nyní dokáže pomoci program s umělou inteligencí, který vyvinula izraelská společnost AIVF. Asistovanou reprodukci činí pro budoucí rodiče nejen úspěšnější, ale i méně nákladnou, a dnes se již používá v jihovýchodní Asii, Jižní Americe i některých zemích Evropy. O převratné technologii píše americký zpravodajský portál Fox News.

„Představte si, že jste embryolog a v hektickém laboratorním prostředí se díváte na několik embryí a musíte se rozhodnout, které z nich má největší potenciál stát se dítětem,“ nastínila dennodenní situaci specialistů na umělé oplodnění embryoložka a spoluzakladatelka společnosti AIVF Daniella Gilboová. „Můžete mít osm, deset nebo dvanáct embryí, která vypadají všechna stejně – a vy musíte učinit to zásadní rozhodnutí, někdy sami. V podstatě jste to vy a embrya pod mikroskopem.“

Až trojnásobně lepší šance

Ženy ve vyspělých zemích stále více odkládají těhotenství až na dobu, kdy je přirozené oplodnění náročnější. A přestože dnes již existují metody jako zmrazení vajíček, biologické hodiny přeřídit nelze. Kliniky asistované reprodukce se proto plní nešťastnými páry toužícími po jediném – vlastním dítěti. I s pomocí lékařů se ale úspěšnost umělého oplodnění pohybuje jen kolem 23 až 25 procent. Tento proces je navíc mimořádně nákladný. Fox News s odkazem na údaje Americké společnosti reproduktivní medicíny uvádí, že ve Spojených státech jeden pokus o umělé oplodnění stojí i více než 12 tisíc dolarů (asi 250 tisíc korun). Většina žen jich přitom podstoupí více.

Vylepšit tyto šance může právě technologie s umělou inteligencí od izraelské společnosti. „Při tradičním IVF (umělém oplodnění, pozn. red.)  je k otěhotnění potřeba v průměru tři až pět léčebných zákroků, ale při AIVF je to v průměru 1,6 léčebného zákroku,“ cituje americký portál Gilboovou.

Samotný program se jmenuje EMA a jeho úlohou je za pomocí pokročilého algoritmu vyhodnocovat, které embryo má nejlepší šanci se uchytit a které naopak. Podkladem k této analýze jsou mu obrovské objemy dat, které údajně vyhodnocuje lépe a rychleji než člověk. „Umělá inteligence byla vycvičena k odhalování embryonálních znaků, které souvisejí s různými výsledky, jako jsou genetické abnormality, implantace nebo pohlaví, a které nelze vidět lidským okem,“ vysvětlila Gilboová. Každé embryo následně obdrží číselné skóre. Konečné slovo, který zárodek se použije a který ne, je ovšem stále na lékaři.

Proces vyvolává etické otázky

Odborníci věří, že umělá inteligence umožní větší růst nejen lidské populaci ale také samotnému odvětví asistované reprodukce. „Obor reprodukční medicíny a plodnosti se potýká s velkými omezeními růstu kvůli nedostatku pracovních sil a odborných znalostí, které jsou pro práci v tomto odvětví k dispozici,“ popsal jednu z největších dosavadních překážek expert na neplodnost Shanin Ghadir s tím, že embryologie je vysoce specializovaný obor a tudíž trpí personálním nedostatkem. Delegování části práce na pokročilé softwary proto podle něj může být užitečné.

Ghadir současně upozorňuje na nutnost nastavení správné metodiky při vyhodnocování embryí programem. „Doporučením pro použití umělé inteligence v tomto prostředí by bylo provést po určitou dobu paralelní odborné hodnocení, dokud nebude úplná jistota, že umělá inteligence je stejně dobrá jako odborná hodnocení,“ řekl. Selekce lidských embryí umělou inteligencí podle něj také vyvolává etické otázky.

Embryoložka Gilboová ovšem zdůrazňuje nenahraditelnou roli člověka v celém procesu. „Umělá inteligence je jen nástroj, který pomáhá lékaři vyhodnotit embrya, konzultovat s pacientem a poskytovat lepší péči při IVF. Není to ,člověk versus umělá inteligence‘. Je to ,člověk s umělou inteligencí‘,“ dodala.

-fk-