V Německu se budou nyní ve velkém stavět nemocnice. Ilustrační foto: PxHere

Vlády spolkových zemí v Německu chystají masivní investice do nemocnic. Bavorsko jich plánuje postavit 13 nových

Zemská vláda německé spolkové země Dolní Sasko schválila návrh rozpočtu na příští rok i střednědobý výhled do roku 2027. A plánuje v něm velké investice do svých nemocnic. Podobnou vizi ve svém rozpočtu představila také vláda Bavorska. Ta chce dokonce v příštích letech investovat do bavorských nemocnic nejméně jednu miliardu eur ročně, uvedl německý odborný deník Deutsches Ärzteblatt s odkazem na bavorského premiéra Markuse Södera.

Bavorský kabinet v čele s premiérem Markusem Söderem (CSU) dal zelenou s projekty na výstavbu třinácti nových nemocnic v této spolkové zemi. „Prošli jsme plán nemocnic a vytvořili jsme nový rekord, investujeme do nich 646 milionů eur,“ cituje Södera německý odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Šéf bavorské vlády i Křesťansko-sociální unie Söder ale oznámil i plány v oblasti investic do nemocniční sítě na příští roky. „Od roku 2024 se chceme posunout dále a investovat jednu miliardu eur ročně, a to v několika příštích letech,“ dodal bavorský premiér.

Bavorsko nepřijme reformu nemocnic bez podmínek

Bavorský ministr zdravotnictví a Söderův spolustraník Klaus Holetschek zdůraznil, že Bavorsko bere svou odpovědnost za nemocniční péči velmi vážně, a proto do ní bude masivně investovat. „Moderní a efektivní nemocnice ve městě i na venkově jsou alfou a omegou. Chceme v Bavorsku zajistit moderní, kvalitní a komplexní lékařskou péči,“ řekl Holetschek.

Oba politici se v této souvislosti vyjádřili také k připravované reformě nemocniční sítě, kterou čeká koncem tohoto týdne hlasování v horní komoře německého Parlamentu. Podle Söder a Holetschka Bavorsko v tomto ohledu „nepřijme nic, co by oslabilo zdejší nemocniční síť“. Bavorský premiér i ministr zdravotnictví od počátku odmítají úrovňový systém, který má nemocnice klasifikovat podle náročnosti péče, kterou budou poskytovat.

„Tento systém od počátku určuje, které nemocnice jsou pouze druhořadé nebo třetiřadé,“ dodal Holetschek. Podle něho musí být zejména ve venkovských oblastech nemocnice zachovány, protože jsou nepostradatelné pro nepřetržitou pohotovostní péči. Už jen otázka vzdálenosti do nemocnice je podle Holetschka známkou kvality nemocniční péče. Bavorská vláda hodlá v příštích letech podpořit celkem třináct projektů pro výstavbu nových nemocnic nebo rozšíření stávajících.

Dolní Sasko chce investovat přes 300 milionů eur ročně

Své plány v oblasti investic do nemocniční sítě poodhalila také jiná spolková země, a to Dolní Sasko. Její vláda podle deníku Deutsches Ärzteblatt schválila návrh rozpočtu na rok 2024 a také rozpočtový střednědobý výhled do roku 2027.

Vláda uvedla, že ze svých státních fondů uvolní více než miliardu eur do speciálního fondu pro investice do nemocnic, a to v horizontu příštích 25 let. Vedle toho stanovila roční investiční program pro zemské nemocnice, do kterého bude každoročně uvolňovat 230 milionů eur (v přepočtu asi 5,5 miliardy korun).

K těmto penězům ovšem přidají prostředky i municipality, takže by z veřejných rozpočtů Dolního Saska mohlo být investováno do nemocnic více než 300 milionů eur ročně (přes sedm miliard korun). „Navýšení investic do nemocnic je správným a logickým krokem k plánované restrukturalizaci nemocničního prostředí v rámci reformy nemocnic na spolkové i zemské úrovni,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt šéf dolnosaské pobočky Německé nemocniční společnosti Hans-Heinrich Aldag.

Podle něho se tím bude postupně umořovat vnitřní dluh na nemocničních investicích, který v rámci Dolního Saska dosahuje kolem tří miliard eur. Aldag je přesvědčen, že vedle výrazného navýšení ročního objemu investic je zapotřebí vytvořit také speciální fond.

Zdeňka Musilová