Ilustrační foto: Flickr

WHO spouští web proti násilí na ženách

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve spolupráci s organizací UN Women, Populačním fondem OSN (UNFPA) a Rozvojovým programem OSN (UNDP) spustila na konferenci ve rwandském Kigali webové stránky RESPECT Women, zaměřené na podporu opatření k prevenci a reakci na násilí páchané na ženách. Organizace si od platformy slibuje zvýšení genderové rovnosti a sexuálního a reprodukčního zdraví a práv žen a dívek. WHO o tom informovala na svých internetových stránkách.

Podle statistik, prezentované WHO, zažije během svého života fyzické a/nebo sexuální násilí téměř každá třetí žena na světě. „To je jasná připomínka rozsahu genderové nerovnosti a diskriminace žen,“ zdůrazňuje organizace. Nutno dodat, že muži jsou globálně výrazně častěji oběťmi vražd, sebevražd či smrtelných nehod na pracovišti, což WHO jako důkaz genderové nerovnosti neuvádí.

Nově zřízené webové stránky poskytují praktické materiály a návody pro implementaci strategií boje proti násilí. Mezi tři hlavní patří „posílení postavení žen, zajištění odpovídajících služeb a změna genderových postojů, přesvědčení a norem“. Organizace upozorňuje, že pouze 40 procent zemí minimálně jednu z těchto strategií dosud začlenilo do svých národních politik.

„Vlády musejí investovat zdroje do prevence násilí a reakce na něj a zároveň prosazovat rovnost žen a mužů. Cílem této nové platformy je tento proces podpořit,“ uvedla ředitelka pro sexuální a reprodukční zdraví a výzkum ve WHO Pascale Alloteyová. Světová zdravotnická organizace věří, že spuštění nové online platformy představuje významný milník v celosvětovém úsilí v boji proti násilí na ženách a dívkách.

-fk-