Foto: Vsetínská nemocnice

Dárců krevní plazmy přibývá, Vsetínská nemocnice navyšuje kapacitu

Zájem o odběry krevní plazmy na Valašsku roste, na hematologickém a transfuzním oddělením Vsetínské nemocnice odebírají plazmu šest let a počty odběrů stoupají každým rokem. Předloni jich bylo 844, loni jejich počet překročil tisícovku. Kvůli stále se zvyšujícímu počtu zájemců navyšuje Vsetínská nemocnice od září kapacitu odběrů plazmy o třicet procent. Cílem je umožnit odběry stávajícím dárcům a zároveň dát šanci novým zájemcům.

Krevní plazma je potřebná pro pacienty s poruchou srážlivosti, zlepšuje stavy po operacích, úrazech, stavech, kdy dochází ke krvácení. „Odběrové dny pro krevní plazmu máme dva dny v týdnu – v úterý a v pátek. Zájem je poměrně velký. Dárci se hlásí prostřednictvím objednávkového systému na webu, aktuálně jsou nejbližší termíny plné. Od září proto rozšíříme počet odběrů v rámci jednotlivých dnů o třicet procent. Chceme umožnit objednání nejen stávajícím, ale také novým zájemcům,“ uvedla odborná pracovnice Vsetínské nemocnice v laboratorních metodách Vendula Mlčáková.

Dárcovství krevní plazmy je obdobné jako u takzvané plné krve, jen vlastní pobyt na odběrovém křesle je u něho delší. Zatímco u plné krve je odběr hotov za zhruba pět minut, u krevní plazmy trvá přibližně tři čtvrtě hodiny. Dárce je napojený na krevní separátor, ve kterém dochází k oddělení tekuté krevní plazmy od červených a bílých krvinek a krevních destiček. Ty se poté opět vrací zpět do těla dárce. Odběr probíhá s pomocí jednorázového odběrového setu, který se připevní do separátoru. Dárcem krevní plazmy se může stát zdravý člověk ve věku od 18 do 60 let, který netrpí kolapsovými stavy a má dobrý žilní přístup v loketní jamce.

Největší zájem je o skupinu AB

Někteří zájemci chodí darovat plazmu jednou za měsíc, jiní jednou za čtrnáct dnů, jak jim to situace dovolí. Rozhodně se není čeho bát, což potvrzuje i dárce Svatopluk Šimara, který má na kontě 168 odběrů, z toho více než stovku plazmových. „S dárcovstvím, tehdy ještě plné krve, jsem začal v devatenácti, pracoval jsem ve Vítkovicích a šli jsme darovat společně s kamarády z dílny. Pak jsem se přiženil na Vsetín a pokračoval tady. Postupně jsem ale musel s krví přestat, protože mám skupinu AB+ a nebyla po ní taková poptávka. Tak jsem začal s plazmou,“ vysvětluje dárce s tím, že dárcovství plazmy jej baví a péči zdravotníků hodnotí jako vynikající.

Krevní skupina AB patří k nejméně zastoupeným a také poptávka po této krvi je nejmenší. U dárcovství plazmy je to naopak, plazma AB je nejvýhodnější, jedná se o takzvané univerzální dárce. Univerzální AB plazma se podává bez nutnosti dalšího testování, často v urgentních případech, kdy je ohrožen lidský život a zdraví.

Stejnou krevní skupinu má i Michal Orda. „Jsem tady poosmé, ale zkušenosti už mám i s dárcovstvím v jiných zdravotnických zařízeních. K darování plazmy mě motivovala manželka, už jsme tady darovali také společně,“ komentoval s úsměvem.

Zájemcům zdravotníci doporučují před prvním odběrem plazmy vyzkoušet alespoň jednou darování plné krve, odběry jsou ve Vsetíně možné dvakrát týdně. Jestliže odběr plné krve zvládnou v pořádku, je velká pravděpodobnost, že dobře zvládnou i odběr na plazmovém separátoru.

-red-