Nemocnice Havlíčkův Brod. Foto: Wikipedie/Pohled111

Přestavba infekčního oddělení havlíčkobrodské nemocnice může začít letos

Úprava infekčního oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod, odhad jejíž ceny je 285 milionů korun, by mohla začít ještě letos. Rada kraje dnes podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS) vybrala dodavatele, který bude mít na rekonstrukci a přístavbu budovy infekčního oddělení a energocentra 20 měsíců. Podle dřívějšího vyjádření Kraje Vysočina, který je zřizovatelem nemocnice, investici uspíšily zkušenosti s pandemií covidu.

Infekční oddělení sídlí společně s ředitelstvím nemocnice v budově číslo osm. Objekt by měl mít po dokončení čtyři nadzemní podlaží, nová přistavěná část bude i podsklepená. „Dispozičně bude celý projekt řešen tak, aby nedocházelo ke křížení provozů jak infekčního, tak administrativního,“ řekl Schrek.

Kapacita infekčního oddělení podle něho zůstane zachovaná na 25 lůžkách. Celé oddělení budou tvořit dvě samostatné jednotky. Loni se oddělení podle zveřejněné výroční zprávy staralo o necelých 500 pacientů.

Změn dozná i přístrojové vybavení

Vedle stavební změny si zkušenosti s pandemií covidu vynutily v havlíčkobrodské nemocnici také investice do přístrojového vybavení. Zatímco stavební úpravy bude kraj hradit z vlastních prostředků, nové vybavení pro infekční oddělení už postupně pořizuje nemocnice částečně za peníze z Integrovaného regionálního operačního programu. „Na seznamu pořizovaných předmětů a vybavení je asi 400 položek, jsou tam defibrilátory, monitory, ultrazvuky, mobilní rentgeny. Jsou tam taky polohovací lůžka. Celková cena za vybavení je 23 milionů korun,“ uvedl Schrek.

Přesné náklady na stavební práce podle hejtmana kraj zveřejní až po uplynutí lhůty, kterou mají uchazeči o zakázku na odvolání.

ČTK