Ilustrační foto: Freepik

V době dezinformací ve zdravotnictví Američané věří nejvíce svým lékařům

Co je vlastně pravda, a kdo říká pravdu? Přibližně 3 z 10 Američanů stále věří, že ivermektin je účinný lék proti onemocnění covid-19. A co víc, podle nového průzkumu zpravodajského webu KFF Health News jen málokdo v oblasti zdraví v Americe důvěřuje zpravodajským médiím, a překvapivě také některým oficiálním zdravotnickým institucím.

„Dezinformace vedou ke ztrátám životů a neřeší to zdravotní problémy,“ varoval v jednom z rozhovorů odborník na veřejné zdraví působící na Harvardu Bob Blendon.

Podle průzkumu KFF Health Dezinformation Tracking Poll Pilot, který byl proveden v období od 23. května do 12. června 2023 online a telefonicky mezi celostátně reprezentativním vzorkem dospělých žijících v USA, dezinformacím ve zdravotnictví věří pouze zlomek americké populace. Problémem je ale jejich přibývající množství a nízké přesvědčení amerických občanů.

Brendan Nyhan, profesor politologie na Dartmouth College, který strávil roky studiem dezinformací, poukázal na to, že prevalence falešných informací o vakcínách obecně je skutečně alarmující. I když to nemusí být nutně přímo dezinformace, 30 procent respondentů si myslí, že by rodiče neměli mít povinnost očkovat své děti proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, a více než třetina respondentů je také přesvědčena o tom, že užívání antikoncepce, jako je například nitroděložní tělísko, negativně ovlivňuje možnost otěhotnění.

Třetina z 2 007 respondentů je taktéž přesvědčena o tom, že odčervovací přípravek ivermektin je určitě nebo pravděpodobně účinnou léčbou na covid-19, ačkoliv četné studie zjistily opak, a pětina dotazovaných zastává názor, že vakcína proti nákaze covid-19 zabila více lidí než samotný virus.

Pro Lunnu Lopesovou, vedoucí analytičku průzkumu KFF, výsledky sice poukazují na široce ovlivněnou populaci, avšak mnoho lidí nepravdivým tvrzením nemusí věnovat přílišnou váhu. „Mnoho lidí o dezinformacích ví, ale to ještě neznamená, že jim věří,“ uvedla k tomu. Přesto může obrovská záplava informací způsobovat, že lidé si nebudou jistí, čemu mají vlastně věřit.

Nejdůvěryhodnější zdroj? Lékař, ukázal průzkum

Oslovení lidé nemají dle svých odpovědí příliš velkou důvěru ani v informace předávané jakoukoli americkou zpravodajskou mediální institucí. Vysokou úroveň důvěry k místním televizním zpravodajským stanicím má jen něco málo přes čtvrtinu respondentů. Mezi nejlépe hodnocená média v průzkumu patří MSNBC, The New York Times, Fox News a Newsmax.

Vláda se podle Blendona příliš často zaměřuje na divoká tvrzení kolující na sociálních sítích a na jejich regulaci, ačkoliv průzkum ukazuje, že veřejnost má k informacím na sociálních sítích nízkou důvěru. 69 procent respondentů také uvedlo, že vlastníci sociálních platforem často nedělají dost pro to, aby šířené dezinformace včas podchytili. Přesto podle Lopese velká část veřejnosti (zhruba čtvrtina) hledá prostřednictvím sociálních rady v oblasti zdraví – především se jedná Latinoameričany a mladé lidi.  

Nepříliš příznivý obraz v očích americké veřejnosti mají bohužel i oficiální zdravotnické instituce. Pouze čtvrtina respondentů má dle průzkumu velkou důvěru v doporučení Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), o pětinu méně lidí věří Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Omezená důvěra je však dle odborníků přibarvena širokými stranickými mezerami.  Přesto ale podle Nyhana budou tyto instituce veřejného zdraví základními zdroji informací v případě budoucích pandemií, a to i navzdory jejich chybám a mylným úsudkům lidí.

Za zdaleka nejdůvěryhodnější zdroj zdravotních informací považují Američané vlastního lékaře, kterému věří téměř polovina dotazovaných.   

Nela Slivková