Foto: MZ ČR

ARO a urgentní příjem na Bulovce přejdou na nepřetržitý provoz. Lékařům to znemožní protestovat proti přesčasům

Lékaři na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO) a urgentním příjmu Fakultní nemocnice Bulovka (FNB) budou od října nově pracovat v nepřetržitém provozu. Nemocnice o tom informovala na sociální síti X. Na to, že se nemocnice chystá situaci řešit tímto způsobem, upozornil Deník N. Na protest proti novému primáři chtěli lékaři těchto oddělení vypovědět dobrovolné přesčasy, nové uspořádání provozu jim tuto formu protestu znemožní.

„Takové opatření je možné uvést do praxe s ohledem na dostatečný počet lékařů na ARO a Oddělení urgentního příjmu FNB,“ uvedla nemocnice. Nepřetržitý provoz podle informací na webu ministerstva práce znamená, že provoz je zajištěný 24 hodin sedm dní v týdnu. Lékaři, kteří dosud pracovali na směny a přesčasy, hrozili, že dobrovolné přesčasy vypoví, a provoz oddělení tak skončí v 15:30.

Vedení nemocnice nového primáře Josefa Školu podporuje, má podle něj doporučení i od předsedy České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Vladimíra Černého.

„Zaměstnanci oddělení ARO a Urgentního příjmu, kteří se vymezili proti jmenování MUDr. Josefa Školy do funkce primáře, s ním nemají žádné osobní ani profesní zkušenosti. Vedení nemocnice tedy jejich hrozby omezení poskytování péče vnímá jako neopodstatněné a nezodpovědné,“ napsali zástupci nemocnice na sociální síti.

Zpochybňování výsledku výběrového řízení a rozhodnutí sedmičlenné komise složené z respektovaných odborníků, mezi nimiž byli přednostové klinik, primáři, zástupce lékařské fakulty i odborné společnosti, považují za nepřijatelné.

Proti jeho jmenování bylo podle Deníku N 32 ze 40 tamních lékařů. „Jednáme jak se členy stávajícího týmu ARO, tak s externími lékaři se zájmem zaměstnání ve FNB. Péče o pacienty bude v každém případě zajištěna,“ uvedla tento týden mluvčí FNB Eva Stolejda Libigerová.

Lékaři podle Deníku N rozeslali pražským nemocnicím dopis, že bude tamní ARO a urgentní příjem fungovat pouze ve všední dny od 7:00 do 15:30. „Péče o pacienty v této době tak připadne na ostatní poskytovatele zdravotnické péče hlavního města Prahy a Středočeského kraje,“ uvedli v něm.

Bulovka byla v posledních letech podle dřívějšího vyjádření ředitele Jana Kvačka nemocnicí, která každý den odbavila nejvíce sanitek s pacienty z Prahy a Středočeského kraje. V roce 2019 uvedl, že jde asi o 28.000 ročně. Situaci mělo zlepšit nařízení ministerstva zdravotnictví z roku 2021, které kapacity pražských nemocnic přerozdělilo. V té době počítalo s průměrem 370 pacientů denně, z nich Bulovka pokrývala 82, což bylo nejvíc z osmi nemocnic. Po změně jich mělo být 75 z celkem 470. Spolu s FN Motol by ale stále byla na prvním místě.

-čtk-