COVID-19 vaccination center, fair grounds Cologne, 1st vaccination

Asociace poskytovatelů sociálních služeb chce kampaní zvýšit proočkovanost

Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS ČR) spouští tento týden kampaň na podporu očkování s názvem Odolnější – očkování posiluje zdraví ve stáří. Důvodem je velmi nízké povědomí Čechů o přínosech, které očkování přináší, a s tím související nízká míra proočkovanosti. Zvrátit tento trend si klade za cíl právě tato osvětová kampaň, která přináší rozhovory s odborníky, informační brožuru, krátké informační videospoty a v neposlední řadě také vzdělávací program. Cílem je oslovit až 200 tisíc zaměstnanců a klientů, zejména seniorů a starších dospělých, v sociálních službách, ale i neformálních pečujících, tedy osob, kteří jsou nedílnou součástí při péči o rodinné příslušníky a osoby blízké.

V současné době máme k dispozici vakcíny, které zabraňují více než dvacítce život ohrožujících nemocí a pomáhají lidem všech věkových kategorií žít delší a kvalitnější život. Očkování každoročně zabrání 3,5 až 5 milionům úmrtí na nemoci, jako je záškrt, tetanus, černý kašel, chřipka a spalničky. Bez očkování by infekční nemoci byly stále příčinou více než poloviny lidských úmrtí, jako tomu bylo před érou očkování.

„Již od roku 2020 spolupracujeme se světovou organizací International Federation on Ageing (IFA), která se mimo jiné snaží zvýšit povědomí o očkování seniorů na celém světě. Měli jsme možnost využít jejich zkušeností a znalostí, a to i během návštěvy předsedkyně IFA Jane Barratt v České republice letos na jaře,“ uvádí Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

V rámci kampaně vznikla série videospotů s odborníky, které se snaží odpovědět na otázky, jako kdo patří mezi rizikové skupiny ohrožené závažnějším průběhem onemocnění, proč je očkování tou nejúčinnější formou prevence, proč by se měli senioři nechat očkovat a která očkování by neměli rozhodně opomíjet.

Vizuál kampaně APSS na podporu očkování. Zdroj: APSS

-red-