Ministerstvo průmyslu a obchodu. Foto: Wikimedia

MPO připraví analýzu lékového trhu, neshodu se zdravotnictvím zdůvodňuje dovolenými

O tom, že by měla vzniknout sektorová analýza farmaceutického trhu, se jednalo už letos na jaře. Jak ale nyní informovalo Právo, ministerstvo průmyslu a obchodu, které mělo zmapovat tuzemskou výrobu aktivních chemických substancí, finální výrobu léků a jejich přípravu do konečného balení, ještě před týdnem tvrdilo, že o ničem takovém nemá tušení. Nyní ovšem připouští, že si k ní samo od ministerstva zdravotnictví vyžádalo podklady a že analýzu připraví.

„Úkol vypracovat analýzu nebyl formálně projednáván na vládě, a neexistuje tedy žádné usnesení vlády, které vypracování této analýzy MPO ukládá. Jedná se o dohodu obou ministrů vycházející z faktu, že MPO disponuje analytickými kapacitami pro tuto činnost,“ uvedl podle Práva mluvčí ministerstva průmyslu Vojtěch Srnka.

Podle deníku přitom minulý pátek MPO na dotaz, jak to s analýzou vypadá a zda se na ní nějak pracuje, uvedlo, že prošli všechna usnesení z vlády a o žádném takovém úkolu nic nevědí, tudíž ani žádnou analýzu nezpracovávají.

Přitom podle ministerstva zdravotnictví už 16. února proběhlo k analýze jednání na úrovni náměstků a na jaře se problematika řešila i na vládě. „V jarních měsících byla sektorová analýza farmaceutického průmyslu v ČR, jejíž zpracování je v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu, řešena na jednání Vlády ČR, a Ministerstvo průmyslu a obchodu se zavázalo, že sektorovou analýzu na žádost Ministerstva zdravotnictví zpracuje,“ uvedl ve stanovisku mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

Podklady k analýze pak zaslalo zdravotnictví na MPO 23. srpna. Svoje původní tvrzení Síkelův úřad omlouvá s tím, že se kvůli dovoleným nepovedlo dodat aktualizovanou reakci. „Z důvodu čerpání dovolené ze strany ředitele příslušného odboru bohužel nedošlo k úpravě naší odpovědi před vydáním Vašeho článku,“ napsal Právu mluvčí Srnka. V novém prohlášení již resort přiznává, že si podklady sám vyžádal a že tamní zaměstnanci už podklady studují a následně analýzu obě ministerstva společně připraví.

Sektorová analýza má zmapovat, kolik farmaceutických firem v Česku vlastně je a jak by mohly navýšit své kapacity. V červnu zmínili zástupci ministerstva zdravotnictví, že by na vznik složité analýzy mohla třeba formou grantu přispět Technologická agentura ČR. Ta ale zatím nemá konkrétní zadání.

-red-